Als je gaat scheiden is het belangrijk om zaken goed vast te leggen. Een scheiding kan een chaotische periode zijn met onverwachte wendingen. Voor jezelf, je kinderen en je ex-partner is het fijn als een scheiding op een nette manier verloopt.
Door goede communicatie worden misverstanden voorkomen en worden duidelijke afspraken op papier vastgelegd. Je moet echter veel regelen tijdens een scheiding, het zou dan snel kunnen gebeuren dat je iets vergeet. In dit blog kun je daarom lezen wat je moet vastleggen als je gaat scheiden.
Belang van goed informatie vastleggen
Als je vergeet of nalaat om belangrijke zaken vast te leggen, dan kun je daar in de toekomst spijt van krijgen. Het kan zijn dat je op dit moment op goede voet staat met je toekomstige ex-partner, maar dat hoeft niet altijd zo te blijven.
Hij of zij kan anders over een bepaald onderwerp gaan nadenken, bijvoorbeeld over de kinderen over de verdeling van financiën. Als je dit niet vastgelegd wordt, dan heeft je ex-partner de kans om zaken op zijn of haar manier te willen.
Echtscheidingsconvenant
De afspraken die je samen met je ex-partner vastlegt worden opgesteld in een echtscheidingsconvenant. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen beide partijen dat opgesteld wordt door een advocaat, mediator of notaris.
Het echtscheidingsconvenant wordt na het vastleggen van alle afspraken ingediend bij de rechtbank. Als de rechter de scheiding goedkeurt, dan liggen deze afspraken vast.
Verdeling van geld
Als je gaat scheiden zal het vermogen dat jullie samen hebben opgebouwd verdeeld moeten worden. Je kunt samen een spaarrekening hebben waar aardig wat geld op staat, dit is een onderdeel van jullie vermogen.
Hoe dit verdeeld wordt hangt af van de wijze waarop jullie getrouwd waren; in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden.
Verdeling van schulden
Hebben jullie schulden en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan worden deze evenredig verdeeld, ieder krijgt de helft van de schulden. Deze regel gaat ook op als de schulden door een van jullie gemaakt zijn voordat jullie getrouwd waren.
Schulden kunnen bijvoorbeeld gaan om een lopend krediet, een persoonlijke lening of schulden bij de Belastingdienst.
Alimentatie
Vaak wordt gedacht dat de rechter bepaalt of en hoeveel alimentatie een partner moet betalen. Dat is niet waar, je kunt samen met je partner afspraken maken over de alimentatie en vast laten leggen in het convenant. Partneralimentatie duurt 5 jaar of korter in geval van een huwelijk die niet langer dan 10 jaar duurde. Kinderalimentatie duurt tot het 21e levensjaar.
Verdeling pensioen
Bij een scheiding hebben jullie beide recht op de helft van het pensioen van de partner dat opgebouwd is tijdens jullie huwelijk. Pensioen dat werd opgebouwd voor het huwelijk telt dus niet mee. In het echtscheidingsconvenant kun je andere afspraken hierover op laten stellen.
Lees ook: Pensioen na scheiding: zo zit het
Gevolgen voor je belastingen
Als je getrouwd bent, dan ben je volgens de Belastingdienst fiscale partners. Dit levert vaak financiële voordelen op. De scheiding zul je daarom door moeten geven aan de Belastingdienst, je bent geen fiscaal partners meer, je moet zelf de belasting aangeven en de scheiding zal financiële gevolgen hebben op je inkomen.
Toeslagen
Je scheiding heeft ook gevolgen op toeslagen omdat jullie geen fiscale partners meer zijn. Het kan zo zijn dat je na de scheiding recht hebt op huurtoeslag, waarschijnlijk wordt je zorgtoeslag aangepast.
Als jullie toeslagen ontvingen dan zul je de scheiding moeten doorgeven. Ontvang je nog geen toeslagen, dan kun je na de scheiding navragen of je recht hebt.
Het huis: hoe zit dit?
Als jullie gaan scheiden dan moet het huis worden verdeeld over de beide partners, dat geldt ook voor de inboedel. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan hebben jullie beide recht op de helft.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de verdeling: Uitkopen, verkopen, economisch toebedelen of onverdeeld laten. Samen met je ex-partner maak je afspraken wat de beste keuze is in jullie situatie. Het is erg belangrijk om dit vast te leggen!
Kinderen
Hebben jullie kinderen en gaan jullie scheiden. Een van de belangrijkste zaken om vast te leggen zijn afspraken omtrent de zorg voor en omgang met de kinderen. Afspraken over de kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan, deze is verplicht om op te stellen en moet worden ondertekend door beide ouders.
In het plan maak je afspraken over:
- Zorgregeling (verdeling zorg en opvoeding)
- Kinderalimentatie
- Omgangsregeling
- Informatie over onderling contact ex-partners
- Hoe belangrijke beslissingen worden genomen over de kinderen
Conclusie
Een scheiding heeft veel gevolgen, persoonlijk maar ook op financieel vlak. Om jezelf zekerheid te geven in je nieuwe leven is het van groot belang om belangrijke zaken goed vast te leggen. Je doet dit samen met je ex-partner door middel van een echtscheidingsconvenant.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.
- Wanneer is een scheiding definitief?
- Ik wil scheiden, maar heb geen woning: wat nu?
- Scheiden en je omgeving: omgaan met reacties