Alimentatieberekening: wat is het en wie berekent het?
16 februari 2023 
2 min. leestijd

Alimentatieberekening: wat is het en wie berekent het?

Gaan jullie scheiden? Dan staat het belang van de kinderen voorop. Het is daarom verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin ook de hoogte van de kinderalimentatie bepaald wordt. Maar hoe wordt alimentatie berekend en wat is het verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie

In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage ten behoeve van de opvoeding van de kinderen. Bij een scheiding komt het vaak voor dat de kinderen een vaste verblijfplaats hebben bij één van de ouders. Deze ouder draagt dan financieel meer bij dan de ouder waar de kinderen één keer in de twee weken een weekend verblijven. 

Het is belangrijk dat deze kosten eerlijk verdeeld worden; daarom moeten er afspraken gemaakt worden over kinderalimentatie.

Wat is het verschil tussen partneralimentatie en kinderalimentatie?

Een ouder kan verplicht worden tot zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Als de inkomensverschillen erg groot zijn, dan kan een ex-partner verplicht worden gesteld om bij te dragen aan het levensonderhoud van de partner. 

Partneralimentatie is inkomensafhankelijk; bij kinderalimentatie gaat het om een bijdrage in de kosten van het kind en is in principe niet afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Hoe wordt de hoogte van alimentatie bepaald?

Alimentatie is het bedrag dat je na een scheiding krijgt of betaalt voor levensonderhoud. Over zowel de hoogte van de partneralimentatie als de kinderalimentatie kun je samen afspraken maken. Kom je er samen niet uit, dan zal een rechter hierover beslissen. Bij het beoordelen van het ouderschapsplan zal de rechter het belang van de kinderen bovenaan zetten. 

De kinderalimentatie moet hoog genoeg zijn om kinderen het leven te bieden dat ze gewend waren voor de scheiding. Natuurlijk is de hoogte van de alimentatie ook inkomensafhankelijk. Als er niet voldoende geld beschikbaar is, dan krijgt kinderalimentatie voorrang op partneralimentatie.

Wat is alimentatie en hoe wordt het berekend?

Bepaling alimentatie door rechter

Als de hoogte van de alimentatie door de rechter wordt bepaald, dan wordt dit gedaan aan de hand van de Trema-normen. Er wordt dan rekening gehouden met het inkomen van het gezin, de kosten die de alimentatiegerechtigde heeft en de draagkracht van de alimentatieplichtige. De rechter is echter niet verplicht om zich te houden aan de Trema-normen. 

Als er bijzondere individuele omstandigheden en verplichtingen zijn, dan zal de rechter hier rekening mee houden. Aan de hand van het indexcijfer verandert de hoogte van de alimentatie per jaar. De kosten voor levensonderhoud worden elk jaar hoger, bijvoorbeeld door de stijging van de woonlasten of inflatie. Om het indexcijfer vast te stellen wordt gekeken naar het loonindexcijfer. 

Dit cijfer wordt jaarlijks berekend door het CBS door te kijken naar de salarisontwikkeling bij de overheid, in het bedrijfsleven en in andere sectoren.

Alimentatie zelf berekenen of laten doen door een advocaat?

Het berekenen van kinderalimentatie of partneralimentatie is niet gemakkelijk. Vooral bij het berekenen van kinderalimentatie moet er met veel factoren rekening worden gehouden. Dit kan het lastig maken om zelf een berekening te maken. Op het internet zijn tools te vinden waarbij je globaal een berekening kunt maken, maar deze tools houden geen rekening met bijzondere omstandigheden. 

Is er bijvoorbeeld sprake van een dure hypotheek of zijn er schulden? Dit zijn gegevens die niet meegenomen kunnen worden in de standaardberekeningen. Heeft één van jullie een eigen bedrijf en is daardoor het inkomen flexibel? Dat maakt het lastig om een berekening te maken voor kinderalimentatie. Ook als er sprake is van een nieuwe partner en eventuele kinderen wordt het lastig om zelf de alimentatie te berekenen. 

Zoals je kunt zien is iedere situatie uniek. Als je goede afspraken wilt maken, dan is het dus belangrijk om je goed te laten adviseren over jouw persoonlijke situatie. Kom je er zelf niet uit, dan kun je de hulp inschakelen van een advocaat of mediator. Een advocaat of mediator kan een officiële berekening maken voor de hoogte van de alimentatie.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen