Scheiden en het verdelen van de inboedel
17 november 2021 
3 min. leestijd

Scheiden en het verdelen van de inboedel

Als je beslist om te gaan scheiden, dan is dit een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Je neemt het drastische besluit om ieder je eigen weg te gaan en bovendien komt er veel bij kijken. Een van de zaken die geregeld moet worden, is het verdelen van de inboedel. Dit houdt in dat er een verdeling moet komen van al jullie bezittingen. Dat is geen gemakkelijke taak en veel mensen roepen dan ook de hulp in van een specialist om ze hierbij te helpen.

Verdeling van de inboedel: wat is het?

Jullie staan op het punt om de inboedel te gaan verdelen. Een vraag die ik in de praktijk vaak tegenkom is wat er nu eigenlijk precies onder de inboedel valt. De inboedel is in de breedste zin van het woord alles wat waarde heeft. Hierbij moet je niet alleen denken aan alle spullen in huis, maar ook aan alles wat er in de garage of in de tuin staat.

Je kunt onder meer denken aan meubels zoals kasten, bedden en de televisie, maar ook de auto, tuinmeubels en tuingereedschap behoren hiertoe. Daarnaast maken zaken die vast aan de woning verbonden zijn geen deel uit van de te verdelen inboedel. Hier vallen bijvoorbeeld inbouwspots onder, de verwarming en houten vloeren die zijn vastgespijkerd.

Hoe gaat de verdeling van de inboedel in zijn werk?

Om je te kunnen vertellen hoe een boedelverdeling er in de praktijk aan toe gaat, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende manieren waarop partners hebben samengeleefd. Ik werk deze hieronder overzichtelijk voor je uit.

  • Gemeenschap van goederen
    Waren jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is de gehele inboedel gemeenschappelijk bezit. Op het moment dat je gaat scheiden hebben jullie ieder recht op de helft van de waarde van de complete inboedel. Deze regel gaat tevens op als je een geregistreerd partnerschap hebt zonder partnervoorwaarden. Als je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd bent, blijft alles wat je al voor je huwelijk had in jouw bezit. Dit geldt natuurlijk ook voor je ex-partner.
  • Huwelijkse voorwaarden
    Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan geldt datgene wat jullie hebben vastgelegd in de akte van huwelijkse voorwaarden. In deze akte heb je samen opgenomen wie welke spullen in zijn bezit had en wat jullie moeten verdelen. Over het algemeen is het zo dat zaken die van jullie gezamenlijk waren verdeeld worden en alles wat je al voor je huwelijk had van jou blijft.
  • Samenwonen
    Als je hebt samengewoond en je gaat uit elkaar, dan is bepalend wat je samen hebt opgesteld in het samenlevingscontract. Als jullie geen samenlevingscontract hebben, krijgt ieder zijn eigen bezittingen terug. Je dient dan wel met facturen of bankafschriften aan te tonen welke eigendommen van jou zijn. Alles wat je samen hebt gekocht, mag je verdelen.

Waar moet je op letten?

Bovenstaande regels gaan in principe altijd op met uitzondering van één type goederen, namelijk de verknochte goederen. Deze goederen vallen niet onder het gemeenschappelijke eigendom, zelfs als je in gemeenschap van goederen getrouwd was. Producten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld kleding, sieraden of een schenking of erfenis die een van de partners verkregen heeft via een testament dat is opgesteld door de notaris. Deze hoef je dan ook niet op te nemen in de boedelverdeling.

Een ander belangrijk punt is het vaststellen van de waarde van de inboedelgoederen. Om discussies te voorkomen is het goed om te weten dat je niet van de aankoopwaarde van de inboedel uitgaat, maar van de dagwaarde. Het advies dat ik je verder graag mee wil geven is om een lijst te maken van alles wat je samen gaat verdelen, zodat je duidelijke afspraken kunt maken wie welke spullen houdt.

Als er concrete afspraken over de verdeling zijn gemaakt, is het verstandig om de totale waarde te bekijken. Let er hierbij op dat de hoogte van de waarde van ieders deel ongeveer hetzelfde is. Als laatste leg je samen een verdeling vast in het echtscheidingsconvenant. Om een gelijkwaardige verdeling te krijgen is het goed om rekening te houden met de zogenaamde herinrichtingskosten. Dit zijn de kosten die een van jullie krijgt als hij gaat verhuizen. Dat kunnen onder meer verfkosten zijn of kosten voor een nieuwe vloer of gordijnen.

Wat als de verdeling van de inboedel niet vordert?

Lukt het niet om samen tot een eerlijke verdeling te komen, dan kun je bijvoorbeeld een taxateur in de arm nemen die de waarde van de spullen kan bepalen. Vervolgens kan de rechter zich buigen over een zo eerlijk mogelijke verdeling. Ik wil hier wel vermelden dat dit vooral zin heeft als het goederen met een behoorlijke waarde betreft, zoals kunst of antiek. De kosten voor een taxatie kunnen namelijk redelijk oplopen.

Wil je graag meer weten over de afwikkeling van de boedelverdeling of heb je hulp nodig? Neem zeker contact met me op. We kunnen dan samen de koers bepalen, zodat de verdeling vlot en soepel verloopt en eenieder krijgt waar hij recht op heeft.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen