Co-ouderschap of omgangsregeling; wat kies je?
14 juni 2023 
4 min. leestijd

Co-ouderschap of omgangsregeling; wat kies je?

Heb je een minderjarig kind en ga je scheiden? Dan kom je in aanraking met de termen ‘omgangsregeling’ en ‘co-ouderschap’. Beide termen worden gebruikt om de zorg voor en de omgang met je kind na de scheiding aan te duiden. Veel mensen denken dat co-ouderschap en omgangsregeling hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval. Maar wat betekenen de termen en waar kun je het beste voor kiezen?

In dit blog leg ik aan je uit wat een co-ouderschap inhoudt en wanneer je hier het beste voor kunt kiezen, wat een omgangsregeling inhoudt en wanneer je hier het beste voor kunt kiezen en wat de verschillen zijn tussen beide termen.

Wat houdt co-ouderschap in?

Als eerste is het goed om te weten dat er in de wet officieel wordt gesproken van een zorgregeling. Co-ouderschap is namelijk geen juridische term. Bij co-ouderschap spreken we dus van een gelijke zorgverdeling.

Een co-ouderschap gaat over een gelijke zorgverdeling zijn, waarbij de zorg taken voor de kinderen zijn verdeeld. Dit kan 50/50 zijn, maar ook bij een 60/40 regeling wordt nog gesproken over co-ouderschap. Je bent als ouder vrij de zorgregeling in te vullen zoals je wilt.

Dit hoeft dus geen wekelijkse regeling te zijn. Je kunt kiezen voor een week op week af regeling waarbij de kinderen de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder zijn. Het kan ook tweewekelijkse regeling zijn.

Het komt ook vaak voor dat ouders kiezen voor een gedeelde week regeling waarbij de kinderen bijvoorbeeld op maandag en dinsdag bij een ouder zijn op en de woensdag en donderdag bij de andere ouder. Het weekend wordt dan om en om gedeeld.

In veel gevallen wordt gekozen voor co-ouderschap als de kinderen wat ouder zijn. Jonge kinderen vinden het vaak moeilijk om een week lang zonder een andere ouder te zijn.

Wanneer kies je voor co-ouderschap?

Het is bij een co-ouderschap belangrijk dat je als ouders goed met elkaar kunt overleggen. Bij gedeelde zorg is er meer overleg nodig dan wanneer de kinderen op één adres zouden blijven wonen. Daarnaast is het belangrijk dat het ouderschap zo gelijkwaardig mogelijk is. Je bent beide als ouder aanspreekpunt voor school en je beslist samen over belangrijke zaken.

Voor een co ouderschap is het handig als ouders dichtbij elkaar in de buurt wonen zodat de kinderen in een leefomgeving kunnen op groeien.

Co-ouderschap of omgangsregeling; wat kies je?

Wat houdt een zorgregeling of omgangsregeling in?

Of het nu gaat om een gelijke zorgverdeling of niet; een ouder met gezag heeft het recht en ook de plicht om een kind op te voeden en te verzorgen. Wanneer beide ouders het gezag hebben is dit de essentie, ongeacht de constructie waarvoor gekozen wordt. Dit gaat verder dan het hebben van contact. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden.

Kies je voor een omgangsregeling of zorgregeling, dan worden de kinderen bij één ouder ingeschreven (dit is in de meeste gevallen de moeder) en daar verblijven ze dan het grootste gedeelte van de tijd. Hier zie je een verschil met het co-ouderschap waarbij de inschrijving niet direct iets zegt over de hoofdverblijfplaats van de kinderen. Bij een omgangsregeling kan het zo zijn dat de kinderen één weekend per twee weken naar de andere ouder gaan. Soms komt hier nog een doordeweekse middag of avond bij.

De verzorgende ouder houdt dan deze rol en neemt doorgaans ook het kopen van kleding en andere spullen voor zijn/haar rekening. De verzorgende ouder ontvangt kinderalimentatie (en soms partneralimentatie) van de andere ouder om de zorg te kunnen betalen.

Wanneer kies je voor een zorgregeling of omgangsregeling?

Volgens de wet hebben kinderen en ouders recht op een gelijke zorgverdeling. Dus op het moment van scheiden moet bekeken worden welke wensen er zijn en welke zorgregeling het beste past. Dit kan een gelijke zorgverdeling of ongelijke zorgverdeling zijn. Vroeger was een omgangsregeling heel normaal, omdat de vader vaak fulltime werkte en de moeder voor de kinderen zorgde. Tegenwoordig maakt dit weinig verschil.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage die wordt betaald door een van de ouders voor de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. Zowel bij co-ouderschap als een omgangsregeling kan er sprake zijn van kinderalimentatie. Dit hangt namelijk af van de draagkracht van beide ouders. De mate van zorg van de meer draagkrachtige ouder speelt hierin wel een rol. De afspraken hierover maken de ouders samen of in samenspraak met een mediator of advocaat.

Verschillen tussen het co-ouderschap en de omgangsregeling?

Zowel bij een co-ouderschap als bij een regeling waarbij de zorg minder gelijk is verdeeld hebben ouders met gezamenlijk gezag allebei even veel beslissingsbevoegdheid en rechten. Het is niet zo dat de zorg dan alleen maar neerkomt op een ouder. Wel komen er meer zorgtaken bij de meer verzorgende ouder te liggen.

Bij co-ouderschap delen beide ouders de zorgtaken en verantwoordelijkheden voor het kind min of meer gelijkwaardig. Het kind woont een aanzienlijk deel van de tijd bij beide ouders. Bij een omgangsregeling heeft een van de ouders het hoofdverblijf van het kind, terwijl de andere ouder recht heeft op regelmatig contact met het kind volgens een afgesproken schema.

Stabiele relatie is belangrijk

Zowel bij co-ouderschap als een beperktere zorgregeling is een stabiele relatie tussen de ouders belangrijk. In beide gevallen moet er onderling afspraken gemaakt worden. Hoe beter de relatie is en de communicatie is, hoe beter dit voor de kinderen is.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen