Scheiden hoe doe je dat

Er is natuurlijk geen recept voor een scheiding. Elke situatie is anders, elke relatie is anders en er zijn verschillende manieren om een huwelijk te beëindigen. Daarnaast gaat iedereen anders om met de emoties en onzekerheid die komen kijken bij een scheiding. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende mogelijkheden voor de juridische, zakelijke en financiële afwikkeling van een echtscheiding. Als je gaat scheiden kan het je dus best wel eens duizelen: Scheiden hoe doe je dat eigenlijk?

Zoals gezegd is er geen recept om te scheiden, maar er zijn wel veel tips die je op weg kunnen helpen. We geven er hieronder een aantal.

Doe het zo veel mogelijk samen

Neem de scheidingsbeslissing niet te snel of te licht. Licht je partner op tijd in over je twijfels en ga samen in relatietherapie om zeker te weten of jullie huwelijk echt niet meer te redden valt. Wees er zeker van dat jullie alles hebben geprobeerd, zodat ook bij je ex-partner niet blijft knagen of de scheiding voorkomen had kunnen worden. Dit legt de basis voor een vlotte scheiding.

Neem de tijd en heb oog voor het tempo van de ander

Scheiden is niet iets dat je gehaast moet willen doen. Er komt zoveel bij kijken, neem dus de tijd om het vooral zorgvuldig te doen. Daar hoort ook bij dat je oog moet hebben voor het tempo van de ander. Je ex-partner is, zeker als jij degene bent die het initiatief hebt genomen voor de scheiding, meestal nog niet zo ver met verwerken als jij. Geef de ander dus steeds voldoende rust en ruimte om zich voor te bereiden op de volgende stap. 

Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Een belangrijke tip. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie in te winnen over je rechten en plichten, jullie mogelijkheden en de juridische, financiële en emotionele consequenties van jullie scheiding. Kennis geeft je rust. Dat je op deze site bent terechtgekomen is daarom alvast een goed begin. Op onze site vind je over alle mogelijke onderwerpen die met scheiding te maken hebt veel informatie.

Denk aan de kinderen

Als jullie kinderen hebben is het belangrijk om hun rechten en belangen tijdens én na de scheiding voorop te blijven stellen, hoe naar het tussen jou en je ex-partner ook is. Het welzijn van de kinderen moet belangrijkste afweging zijn bij alles wat jullie doen.

Ga er dus nooit met een gestrekt been in om je punt te maken, maar blijf altijd zoeken naar de dialoog. Neem daarbij als uitgangspunt dat jullie familie van elkaar blijven. Jullie blijven namelijk samen de ouders van jullie kinderen en zullen ook na de scheiding de kinderen samen moeten opvoeden. Heb dus ook respect voor je ex-partner als ouder.

Stappenplan

Op de vraag Scheiden hoe doe je dat, is dus geen eenduidig antwoord te geven. Naast de tips die ik je geef tref je hieronder een stappenplan, waarin kort en overzichtelijk staat aangegeven wat er allemaal geregeld moet worden. In feite komt het neer op maar drie hoofdpunten. Waarmee ik overigens het hele proces niet wil bagataliseren.


Scheiden hoe doe je dat? Stappenplan

Wees niet bang om hulp in te schakelen

Je hoeft het écht niet allemaal alleen uit te zoeken. Er komt zoveel op je af, niet alleen zakelijk maar ook emotioneel. Het kan bijvoorbeeld best lastig zijn om het welzijn van je kinderen voorop te stellen op momenten dat je echt boos bent op je ex-partner, of extreem verdrietig, of bang voor de toekomst.

Schakel dus hulp in. Er zijn zoveel verschillende professionals die je kunnen helpen. Professionals die vaker met dit bijltje hebben gehakt, je goed kunnen voorlichten en zaken voor je kunnen regelen of uitzoeken. Die op basis van hun achtergrond en ervaring je er op moeilijke momenten nét even doorheen slepen. Zodat jij daarna weer verder kunt om je nieuwe toekomst vorm te geven. 

Schakel dus, als de scheidingsbeslissing nog niet is gemaakt, een relatietherapeut in. Is de beslissing al wel gemaakt? Ga dan het liefst samen naar een mediator die is aangesloten bij de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) of de Mediators federatie Nederland (MfN). Maak gebruik van een coach, psycholoog (ook voor de kinderen als dat nodig is) en vraag, als je het zelf niet meer kunt overzien, hulp van een financieel adviseur.