Page content

Ouders scheiden

Ouders scheiden

Gaan je ouders scheiden? Dan zul je wel erg verdrietig zijn, of in de war, of boos. Of van alles een beetje. Ook heb je vast heel veel vragen. Het is belangrijk om te bedenken dat je ouders niet zomaar gaan scheiden. Ze hebben de afgelopen tijd vast van alles geprobeerd om bij elkaar te blijven. Maar door te gaan scheiden denken dat ze allebei gelukkiger kunnen worden.

Het allerbelangrijkste voor jou is om te beseffen dat het besluit om te scheiden het besluit is van je ouders. Ook hoef je niet te kiezen tussen je ouders, ze scheiden niet van jou.

Er gaat de komende tijd best veel veranderen. Je ouders zullen veel beslissingen moeten nemen, ook over jou. Soms zullen ze daarbij om jouw mening vragen. Geef dan eerlijk aan wat je voelt en hoe je erover denkt. Als je ouders je niet om je mening vragen terwijl je die wel wilt geven, kan dat best een machteloos gevoel geven. Zij maken ineens allemaal belangrijke beslissingen voor jou. Heb jij dat gevoel? Geef dat dan aan en vertel je ouders dat jij ook graag je mening wilt geven.

Neem ook de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Weet dat jouw gevoelens er mogen zijn en dat je daarover met je ouders mag praten. Misschien zie je dat je ouders ook verdrietig of boos zijn, of druk met regeldingen, en wil je hen niet ook nog met jouw gevoelens lastig vallen. Maar het is belangrijk om dat wel te doen!

En als je denkt dat de gevoelens die je nu hebt nooit meer over gaan, na een tijdje zal je merken dat je ook aan deze nieuwe situatie went. En begin je je gewoon weer fijn te voelen. Net als je ouders.

Ouderlijk gezag wijzigen na een scheiding

Heb je hulp nodig?

Misschien voel je dat je hulp nodig hebt om met de scheiding van je ouders om te gaan? Misschien kan, of wil je je vrienden en vriendinnen er niet mee lastig vallen? Of wil je dat je ouders zich anders gedragen, maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken?

Weet dan dat je op verschillende plekken terecht kunt. Natuurlijk kan je op school hulp vragen. Praat eens met je docent of mentor, of met een vertrouwenspersoon.

Je kunt ook op internet terecht. https://www.villapinedo.nl is de plek op internet voor kinderen van gescheiden ouders. Kinderen van gescheiden ouders delen daar hun ervaringen en steunen en adviseren elkaar. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Zo kun je er verschillende brieven downloaden om aan je ouders te geven.

Maar misschien vind je het wel fijner om een kinderboek te lezen over de scheiding van je ouders? Hieronder vind goede boekentips voor kinderen van gescheiden ouders.

Voor kinderen van 10 tot 18 jaar:

Voor jongere kinderen:

En misschien een goede tip voor je ouders:

Gaan je ouders misschien scheiden?

Misschien ben je bang dat je ouders misschien gaan scheiden? Omdat ze wel erg veel ruzie maken de laatste tijd? Of omdat je moeder lelijk doet over je vader, of andersom? Begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat ze echt gaan scheiden. Dat weet je pas zeker als ze je dat hebben verteld. Iedere relatie heeft pieken en dalen. Hoe moeilijk het ook is, probeer je er niet te druk over te maken. Hun relatie is niet jouw verantwoordelijkheid. En als zij ruzie maken is dat al helemaal niet jouw schuld!

Wat je natuurlijk wel kunt doen is met je ouders praten en aangeven dat je het niet fijn vindt dat ze zo veel ruzie maken, of zo lelijk over elkaar doen. Jij hoeft hun relatieproblemen namelijk niet aan te horen als je dat niet wilt. En je hoeft al helemaal geen partij te kiezen. Sterkte!

Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken