Page content

Wat kost een scheiding

Wat kost een scheiding

Je kunt je echtscheiding tegenwoordig op veel verschillende manieren regelen. In goed overleg uit elkaar, met hulp van internet. Je bent dan in principe al voor ongeveer € 800,- per persoon klaar. Je betaalt dan alleen voor:

  • de diensten van het internetplatform
  • advocaatkosten voor de advocaat die jullie stukken indient bij de rechtbank
  • griffierechten (dit zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor het verwerken van het verzoekschrift)

Ik wil je echter wel waarschuwen voor een al te goedkope (internet)scheiding. Het is belangrijk om zaken rondom je scheiding goed te regelen en op de juiste manier vast te leggen, voor nu en in de toekomst. Zeker als jullie kinderen hebben. Want nu kan je misschien nog goed met elkaar overweg, maar in de toekomst kan dat – om wat voor reden dan ook – best veranderen. Als je dan zaken niet (goed) hebt geregeld, afspraken niet goed hebt doordacht of ze niet duidelijk hebt vastgelegd, ontstaan er toch nog problemen. Vaak moet je dan alsnog een advocaat of een mediator inschakelen en blijkt goedkoop toch duurkoop te zijn.

Overigens ben ik absoluut geen tegenstander van online scheiden. Omdat ik het onzin vind dat jullie moeten betalen voor werkzaamheden die jullie prima zelf kunnen doen, kan je via mijn website ook online je echtscheiding regelen. Benieuwd hoe dat dan zou gaan? Check Online scheiden by SARAHKOLLER

Wat kost de gemiddelde scheiding?

Als je besluit om niet ‘online’ te scheiden, kost de gemiddelde scheiding tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Hierbij geldt de volgende vuistregel: hoe complexer jullie huidige verhouding, hoe duurder de scheiding.

Maar ook het verschil tussen € 2.000,- en € 4.000,-, is natuurlijk best groot. Wat zijn de factoren die van invloed zijn op de prijs?

  • Allereerst zijn dat de advocaatkosten. Het maakt nogal verschil of jullie allebei een eigen advocaat hebben of dat jullie gezamenlijk één advocaat inschakelen. Een advocaat kost vaak tussen € 150,- en € 250,- per uur, inclusief btw. Soms komen daar nog 6% kantoorkosten bij.

Daarnaast zijn er eventueel ook nog kosten voor:

  • Een mediator. Als het niet lukt om samen afspraken te maken kan een mediator (een onpartijdige bemiddelaar) jullie daarbij helpen. Er zijn ook gespecialiseerde advocaat-scheidingsmediators, die jullie helpen om samen goede afspraken te maken én de scheiding juridisch kunnen begeleiden. Deze advocaat-mediators zijn vaak aangesloten bij de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators). Als je een rechtsbijstandverzekering hebt worden de kosten van een vFAS-mediator overigens vaak vergoed.
  • Financieel specialisten. In complexe scheidingen, waarbij één of meer eigen bedrijven in het spel zijn, is het vaak noodzakelijk om een financieel specialist (accountant, fiscaal adviseur) in te huren om goede afspraken te kunnen maken over de verdeling, alimentatie, pensioen en fiscale zaken.
  • Coaches of therapeuten. Soms is het nodig dat jij, je ex-partner en/of de kinderen worden geholpen bij de emotionele verwerking van de scheiding. Vaak worden deze kosten overigens vergoed door je zorgverzekering.
Wat kost scheiden

Wat kost scheiden? tussen € 600,- en € 4.000

Een toegevoegde advocaat (gesubsidieerde rechtsbijstand)

In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een toevoeging, ofwel gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de kosten van je scheiding. Het antwoord op de vraag of jij hiervoor in aanmerking komt hangt af van jullie inkomen en vermogen.

Je advocaat of mediator moet, als je aan de voorwaarden voldoet, de toevoeging aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand. De Raad voor de Rechtsbijstand controleert vervolgens je inkomens- en vermogensgegevens bij de Belastingdienst. Zij nemen hiervoor het inkomen en vermogen van twee jaar geleden. Daarna beslist de Raad voor de Rechtsbijstand of je in aanmerking komt voor een toevoeging.

>>>>> CHECK HIER OF JE VOOR SUBSIDIE IN AANMERKING KOMT <<<<<

Meer informatie hierover vind je op de site van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Een echtscheiding op tegenspraak (vechtscheiding) wordt door Sarah Köller op basis van een toevoeging niet aangenomen.

Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken