Ruzie in je relatie

Even flink knetteren en stoom afblazen, dat klaart de lucht. Maar het komt in relaties ook regelmatig voor dat partners niet meer normaal met elkaar kunnen praten en om het minste of geringste ruzie krijgen. Zij zitten dan echt vast in een patroon van ruzie. Is dat bij jullie ook zo? Dan heb je er vast al eens aan gedacht om je relatie te verbreken, ondanks dat jullie vast ook nog veel van elkaar houden. Maar of scheiden nu de oplossing is waar je gelukkig van wordt? Je zult niet de eerste zijn die later spijt krijgt van een te snelle scheidingsbeslissing.

Het is in jouw situatie wellicht beter om eerst te proberen om dat patroon van ruzie te doorbreken. Hoe je dat doet? Ga allebei op een rustig moment eens goed na wat er bij jou en je partner gebeurt als jullie ruzie krijgen. Luisteren jullie wel echt naar elkaar? Of doen jullie voornamelijk (verkeerde) aannames? Doen jullie als je eerlijk bent wel écht moeite om ruzie te vermijden en je in de standpunten van de ander te verdiepen? En wat doe je om, als het eenmaal ruzie is, uit die ruzie te stappen en terug te gaan naar de inhoud van het gesprek? Blijf hierbij zo veel mogelijk bij jezelf en vermijd het beruchte ‘jijbakken’.

Als dit gesprek tussen jou en je partner al een brug te ver is, die eindigt met een nieuwe ruzie, denk dan eens aan relatietherapie. Bij een goede relatietherapeut krijgen jullie allebei de mogelijkheid om aan te geven wat je werkelijk dwarszit. Deze therapeut begeleidt jullie in de gesprekken en zorgt voor een setting waarin voor jullie allebei ruimte is en waarbij jullie je allebei gehoord weten. De therapeut zal jullie ook inzicht geven in jullie ruziepatronen. Dit kan het begin zijn van een nieuwe weg in jullie relatie.

Elke relatie verloopt in fases. Niet elke crisis hoeft te betekenen dat jullie in een scheiding eindigen. Soms zul je versteld staan wat relatietherapie voor jullie kan doen. En kijk je na een tijdje met verbazing achterom: waren wij dat?

Mocht het jullie nu, ook met relatietherapie, echt niet lukken om uit dat patroon van ruzie komen en is een scheiding nog jullie enige optie? Neem dan contact met mij op, dan sta ik uiteraard voor je klaar.