Psychische hulp bij scheiding

Scheiden is zwaar. Zeker als jullie kinderen hebben, zal je scheiding een van de zwaarste periodes uit je leven zijn. Een periode waarin verschillende emoties elkaar opvolgen en die veel energie kost. Energie die je misschien niet altijd hebt.

Iedereen verwerkt een scheiding anders en gaat anders om met die emoties. Kom jij er zelf even niet uit? Kan je, ondanks alle hulp en steun van familie en vrienden, de draad even niet oppakken? Blijf je hangen in somberheid, angst, boosheid of gevoelens van schuld? Of kan je de relatie niet loslaten? Wees dan niet bang om in te schakelen om je scheiding te verwerken.

Welke psychische hulp kan je inschakelen?

  • Je kunt op internet veel informatie vinden die je helpt om je scheiding te verwerken: advies en tips - al dan niet van gediplomeerde psychologen. Ook zijn er forums met tips en verhalen van lotgenoten. Sommige van die forums richten zich daarbij op bepaalde doelgroepen en geven bijvoorbeeld specifiek hulp voor vrouwen bij een scheiding.
  • Je kunt ook een boek over scheiding lezen, of een film kijken over mensen die in een scheiding zitten of hebben gezeten. Dit kan je helpen je eigen situatie beter te begrijpen en geeft je vaak ook weer wat inspiratie om door te gaan.
  • Wil je liever professioneel advies? Dan kan je bij Stichting Korrelatie terecht, ook anoniem. Stichting Korrelatie geeft je psychische hulp en advies, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Je kunt met ze bellen, mailen of chatten.
  • Je kunt ook voor een aantal gesprekken naar een psycholoog. Je kunt dan leeglopen bij een vertrouwd gezicht, waar je alles kwijt kunt en die samen met jou op zoek gaat naar kracht om je nieuwe leven weer op te bouwen. Ga hiervoor naar je huisarts en vraag om een verwijzing naar een psycholoog. Meestal krijg je dan van je huisarts een aantal verschillende suggesties mee. Kijk goed (bijvoorbeeld op de website) welke psycholoog je een goed gevoel geeft. Het is belangrijk om een psycholoog te zoeken die bij jou past en die een behandelmethode heeft die je aanstaat.