Bij wie gaat een kind wonen na een scheiding?
28 maart 2023 
2 min. leestijd

Bij wie gaat een kind wonen na een scheiding?

Een scheiding is voor iedere betrokkene een heftige gebeurtenis, maar vooral voor de kinderen. Het is dan ook belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Hierdoor kan een kind sneller wennen aan de nieuwe situatie.

Bij wie gaat het kind wonen na een scheiding is dan ook een zeer belangrijke vraag. Voor ouders is het van groot belang om te weten wat de mogelijkheden zijn en wat jij voor jouw kind kunt beslissen.

Mag een kind kiezen waar het woont?

Als jullie gaan scheiden, dan mag een kind dat minderjarig is niet zelf kiezen bij wie hij of zij wil wonen. De ouders bepalen dit en leggen het vast in een ouderschapsplan. De keuze die jullie maken is echter geen definitieve keus. Er kan altijd iets gebeuren in een leefsituatie waardoor een kind bij de andere ouder wil wonen. Het ouderschapsplan kan dan veranderd worden.

Als een kind 12 jaar of ouder is, dan heeft hij of zij wel het recht om een mening te geven. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als de ouders het niets eens kunnen worden. Het kind heeft dan recht op een gesprek met de kinderrechter, dit wordt kinderverhoor genoemd.

Wat zijn de opties?

Bij wie gaat het kind wonen na een scheiding? Dit is een belangrijk aspect om samen te bespreken. Je kunt in principe kiezen uit twee mogelijkheden: Een volledig co-ouderschap of een omgangsregeling.

Volledig co-ouderschap

Een volledig co-ouderschap betekent dat jullie de tijd dat het kind bij één van jullie is gelijk verdelen. Hierdoor ontstaat een gelijke verdeling van de opvoeding, zorg en kosten. De verdeling wordt naar ratio uitgevoerd. Heb jij meer draagkracht? Dan zul je ook meer betalen. Bij een co-ouderschap zullen jullie gelijke zorg dragen voor de kinderen. Hierdoor zullen jullie beiden jullie kind(eren) zien opgroeien.

In de praktijk en op financieel gebied hebben jullie dan ook beiden verantwoordelijkheden. Belangrijke beslissingen over de kinderen worden door jullie samen gemaakt. Een volledig co-ouderschap is echter niet altijd mogelijk. Ook voor een kind kan het lastig zijn om elke week van de ene ouder naar de ander te verhuizen. Binnen een omgangsregeling zijn er echter ook andere opties mogelijk zoals:

  • Week bij ene ouder, weekend bij de ander.
  • Eén weekend in de 14 dagen.
  • Een andere constructie.

Bij wie gaat het kind wonen na een scheiding?

Ouderschapsplan opstellen

Voor welke optie jullie ook kiezen; een volledig co-ouderschap of omgangsregeling, dit moet worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is een belangrijk document bij een scheiding. Sinds 2009 is het verplicht volgens de wet om dit plan op te stellen. Dit moeten de ouders van de kinderen samen doen.

In het document moeten afspraken worden opgesteld die gaan over de verdeling, omgang en zorg over jullie kinderen. Dit gaat natuurlijk op als de kinderen nog minderjarig zijn.

Waren jullie getrouwd? Dan moet het ouderschapsplan samen met het echtscheidingsconvenant door een advocaat bij de rechter worden ingediend.

Wat te doen als jullie het niets eens worden over het ouderschapsplan?

Lukt het jullie niet om tot duidelijke afspraken te komen voor het ouderschapsplan? Dan kun je hier hulp voor inschakelen, bijvoorbeeld via een mediator. Het inschakelen van een mediator kan een goede stap zijn om tot een ouderschapsplan te komen. Een plan waar jij en je ex-partner het beiden mee eens zijn.

Een mediator is iemand die jou in het proces begeleid. In sommige gevallen zal een rechter de beslissing moeten nemen, maar vaak kan dit door het inschakelen van een mediator voorkomen worden.

Conclusie

Bij wie gaat het kind wonen na een scheiding? Als het kind minderjarig is, dan zullen de beide ouders daar samen afspraken over moeten maken. Deze afspraken moeten worden opgesteld in een ouderschapsplan. Een volledig co-ouderschap is mogelijk, maar ook een omgangsregeling.

Komen de ouders er samen niet uit? Dan kan een mediator ingeschakeld worden om tot afspraken te komen. Is het kind 12 jaar? Dan mag deze zijn of haar voorkeur aangeven bij een kinderrechter.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen