Wat moet je regelen bij een scheiding?

Als je gaat scheiden komt er enorm veel op je af. Los van alle emoties die je zelf hebt en de gevoelens die leven bij jullie kinderen, moet je ook heel veel regelen. Zowel juridisch, financieel als praktisch. Dan kan het je wel eens duizelen. Wat kan je zelf doen? Waar moet je hulp bij inschakelen? Waar moet je zijn?

Zie je door de  bomen het bos niet meer? Dan heb ik een handige checklist scheidenopgesteld.

Zelf je scheiding regelen

Gaan jullie in (relatief) goede harmonie uit elkaar en is jullie situatie niet zo ingewikkeld? Dan kunnen je in principe veel zelf regelen. Zo kan je bijvoorbeeld online relatief snel en goedkoop je scheiding regelen. Je kunt dan een standaard echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan downloaden en deze documenten zelf invullen. Ik adviseer je daarbij wel goede afspraken te maken én die afspraken goed vast te leggen, zeker als jullie kinderen hebben. Is er iets niet duidelijk, of twijfel je? Laat je dan voorlichten door een gespecialiseerde advocaat of mediator. Of kies voor online scheiden by SARAHKOLLER, Hier kan je lezen hoe online scheiden via mijn website werkt.


goede advocaat of mediator

Is een van jullie het niet eens met de scheiding of verloopt de communicatie stroef, maar hebben jullie nog wel de intentie om er samen uit te komen? Schakel dan een mediator in die is aangesloten bij de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) of de Mediators federatie Nederland (MfN). Deze leidt je stap voor stap door het juridische en financiële deel van jullie scheiding. Bij mediation maken jullie zelf de afspraken. De mediator begeleidt het proces en legt jullie afspraken vast in het echtscheidingsconvenant en (als jullie kinderen hebben) het ouderschapsplan.

Als jullie echt tegenover elkaar staan, schakel dan een gespecialiseerde familierechtadvocaat in. In dat geval kunnen jullie de scheiding niet zelf regelen.

Welke hulp moet of kan ik inschakelen bij mijn scheiding?

Wij adviseren je om ervoor te zorgen dat je altijd goed geïnformeerd bent voordat je juridische en financiële afspraken maakt. Je kunt op internet veel informatie over onderwerpen als het ouderschapsplan, alimentatie, gezag, omgang, pensioen, etc vinden. Er zijn ook goede boeken over scheiden beschikbaar. Je kunt je natuurlijk ook laten voorlichten door een advocaat.

Daarnaast adviseren we je om, ook als jullie de scheiding zelf regelen, hulp in te schakelen als je het even niet meer ziet zitten. Er zijn veel verschillende professionals die je kunnen helpen. Zij hebben vaker met het scheidingsbijltje gehakt, kunnen een luisterend oor bieden, je goed voorlichten en zaken voor je regelen of uitzoeken. Maak dus gebruik van een mediator, coach of psycholoog (ook voor de kinderen) als dat even nodig is. En vraag, als je het zelf niet meer kunt overzien, hulp van een financieel adviseur.