Wanneer schakel je een advocaat in bij een scheiding?
01 november 2022 
3 min. leestijd

Wanneer schakel je een advocaat in bij een scheiding?

Er moet ontzettend veel geregeld worden wanneer je gaat scheiden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de woning die je destijds samen hebt gekocht of gehuurd? Ben je verplicht om alimentatie te betalen of heb je er juist recht op? Hoe zit het met de verdeling van de schulden? In deze periode komen er enorm veel emoties los, waardoor het vaak lastig wordt om te communiceren, terwijl het juist belangrijk is dat er tijdens de scheiding goed gecommuniceerd wordt.

Een mediator kan dan een oplossing zijn. Hij/zij zorgt ervoor dat de communicatie soepel verloopt en dat er afspraken gemaakt worden waar zowel jij en je ex-partner achter staan. Maar wat als jouw ex-partner mediation niet ziet zitten? Moet je dan een advocaat inschakelen? En hoe zit het als er kinderen in het spel zijn? In dit blog vertel ik er meer over.

Ex-partner weigert mediation, wat nu?

Je gaat scheiden en je wilt graag op een goede manier uit elkaar. Mediation lijkt voor jou de perfecte oplossing, maar je ex-partner ziet het helemaal niet zitten. Hoe los je dat dan op? Als jouw ex-partner mediation niet zit zitten, dan is dit in ieder geval uitgesloten. Het inschakelen van een mediator is vrijwillig en beide partijen dienen ermee in te stemmen. Mediation slaagt alleen als beide partners ervoor openstaan.

Als jouw ex-partner niet wil meewerken aan mediation, betekent echter niet direct dat je naar de rechter moet om afspraken te maken. Als jij een eigen advocaat hebt en jouw ex-partner ook, dan wordt er in eerste instantie gekeken of overleg in aanwezigheid van beide advocaten mogelijk is. Advocaten zullen er altijd naar streven om met de wederpartij in gesprek te gaan om te kijken of er overeenstemming bereikt kan worden op bepaalde onderdelen.

Er vindt dan een zogenaamd viergesprek plaats tussen jou en jouw ex-partner en beide advocaten. De afspraken die tijdens dit gesprek gemaakt worden, worden vastgelegd in een ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant en bekrachtigd door een rechter.

Een echtpaar dat gaat scheiden en dit op papier vastlegt

Wat als er kinderen in het spel zijn?

Als je gaat scheiden is het altijd verstandig om met mediation te beginnen, maar helemaal als er kinderen in het spel zijn. Je blijft beide ouders van je kinderen en ook na de scheiding zul je moeten blijven overleggen met elkaar. Lukt dit niet, dan gaat dit ten koste van je kinderen. Eén van de hoofdpijlers van mediation is dat je op een goede manier met elkaar kunt blijven communiceren, ook ná de scheiding.

Je kunt er ook voor kiezen om je kinderen te laten deelnemen aan het mediation traject als daar behoefte aan is. Het is erg belangrijk voor een kind om zich betrokken en gehoord te voelen. Als jij en je ex-partner beide bereid zijn om samen een mediationtraject in te gaan, dan is deze vorm van bemiddeling zeer geschikt. De mediator neemt zelf geen beslissingen, maar helpt jou en jouw ex-partner om samen tot afspraken te komen waar jullie beide blij mee zijn.

Wat is beter; een advocaat of mediator?

Je zou mediation kunnen zien als een vorm van conflictbemiddeling. Een mediator gaat met jou en je ex-partner om tafel, waarbij er gestreefd wordt naar een directe communicatie en een goede samenwerking tussen jou en je ex-partner. Een mediator is altijd onafhankelijk en wil de beste uitkomst voor jullie allebei. Je bent uiteraard niet verplicht om een mediator in te schakelen als je wilt scheiden. Heb jij behoefte aan een eigen advocaat, dan ben je vrij om hiervoor te kiezen.

Toch blijkt uit de praktijk dat mensen die via een mediator scheiden hier uiteindelijk een beter gevoel aan over houden, dan wanneer de scheiding via advocaten geregeld wordt. Een mediator geeft jou en je ex-partner alle informatie die je nodig hebt over de financiële en juridische aspecten van de scheiding, maar besteedt daarnaast ook aandacht aan de emotionele en relationele kant van de scheiding. Het is zeer aan te raden om een mediator in te schakelen als je op een goede en respectvolle manier uit elkaar wilt gaan en geen gecompliceerde scheiding wilt.

Sta je niet echt meer op goede voet met je ex-partner? Dan kan het nog steeds zinvol zijn om een mediationtraject in te gaan. Een mediator is gespecialiseerd in conflictbemiddeling. Veel meningsverschillen kunnen opgelost worden door middel van mediation. Daarnaast zijn de kosten van mediation vaak lager dan wanneer je allebei een advocaat inschakelt.

Conclusie

Alleen als jullie er beide achter staan is een mediation traject zinvol. Het is de meest duurzame manier van scheiden, aangezien een mediator streeft naar een goede samenwerking en een directe communicatie, ook na de scheiding. Weigert je ex-partner mee te werken aan een mediation traject, dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een advocaat, die dan enkel jouw belangen behartigt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen