Rouwproces bij kinderen

Ook kinderen doorlopen een rouwproces, wanneer zij van hun ouders te horen krijgen dat zij gaan scheiden.

Hoewel het rouwproces bij kinderen vergelijkbaar is met de rouwcurve die ik al eerder beschreef bij volwassenen, is het toch goed hier even extra bij stil te staan.

De magische denkwereld van jonge kinderen helpt niet bij het rouwproces

Jonge kinderen kunnen denken dat de echtscheiding door hen veroorzaakt is. Daarom is het belangrijk om het zogenaamde ‘paraplu’-gesprek te voeren en dat te blijven herhalen. Zo’n gesprek kan er als volgt uitzien:

“Papa en mama moeten jullie wat vertellen. Wij gaan scheiden. Dat wij gaan scheiden is niet jullie schuld. Papa en mama willen niet meer samen in één huis wonen. Wij houden heel veel van jullie en dat zal niet veranderen. Wij zullen samen goed voor jullie blijven zorgen.”

Begeleid kinderen in het rouwproces

Voor je kind(eren) is de echtscheiding een behoorlijke schok. Het vertrouwde gezin is weg en je kind moet wennen aan de nieuwe situatie. Net als bij volwassenen, is het rouwproces voor kinderen een mengelmoes van rationeel denken en emoties.

Houd oog voor de behoeften van je kind

Je kind heeft na de scheidingsmelding behoorlijk wat te verwerken. Daarbij komt dat de ouders óók nog eens verdrietig zijn. Dat heeft een tweeledige impact op je kind. Enerzijds wil je kind jullie niet verdrietiger maken met zijn eigen verdriet, anderzijds maken kinderen zich zorgen om hun ouders. Want normaal gesproken zorgen de ouders ervoor dat alles geregeld en in orde is. Wanneer één of beide ouders radeloos is, gaat een kind zich grote zorgen maken over de toekomst.

Voorkom een vechtscheiding

Maken de ouders steeds ruzie, of er heerst een ijzige sfeer? Dan maakt dit alles voor het kind alleen nog maar erger. Gaat de ruzie ook nog over het kind dan is het leed niet meer te overzien. Daarom is het verstandig de echtscheiding zo snel en pijnloos mogelijk te laten verlopen. Een mediator of advocaat kan hierbij helpen. Wanneer de ouders op een goede manier uit elkaar gaan, kan het kind de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien!

Reactie plaatsen