Page content

Vertrouwen en wantrouwen

Vertrouwen en wantrouwen bij een scheiding. Iedereen maakt wel eens ruzie. Een ruzie is snel ontstaan. Wanneer je erg vertrouwd bent met elkaar, bijvoorbeeld als je getrouwd bent, dan is er een patroon ontstaan in jullie manier van ruziemaken. Ieder heeft zijn of haar rol hierin. Ruzies verlopen dan op een vergelijkbare manier. Een ruzie kan soms opluchten. Als je relatie verder prima is dan is ruzie eigenlijk niet zo’n probleem. Een ruzie kan heilzaam zijn als je op elkaar vertrouwt. En een goede reden voor goedmaakseks.

Als je in een scheiding ligt dan is er te weinig vertrouwen om door middel van ruzie de lucht te klaren. Een ruzie lucht dan niet op maar zorgt enkel voor meer wantrouwen. Negatieve vooroordelen worden (over en weer) door de ruzie bevestigd. Ruzie tijdens een scheiding is gevaarlijk, kan leiden tot een escalatie en onherstelbare schade. De scheiding op zich is een trauma, een vechtscheiding is een tweede trauma.

Om ruzie te voorkomen en om ruziepatronen te doorbreken is begrip van het hoe en waarom van de ruzie noodzakelijk. Ook hierover is theorie beschikbaar die voor ruziemakers reuze handig is om te laten zien wat er gebeurt en hoe je het zelf kunt stoppen.

    Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken