Paraplugesprek met de kinderen

Wie ontwikkelde het paraplugesprek?

Het paraplugesprek met kinderen is uitgewerkt door Cees van Leuven, familierechtadvocaat en raadsheer bij het hof, en ontwikkelingspsychologe Annelies Hendriks. Het oorspronkelijke idee van het ‘paraplugesprek’ is van prof. dr. Hoefnagels. Hij vindt het erg belangrijk voor het verloop van het scheidingsproces dat de scheidingsmelding zowel aan de andere partner als aan de kinderen zorgvuldig gebeurt.

Wat is een paraplugesprek

Niet alleen voor partners kan scheiden beter zijn, ook kinderen kunnen lijden onder een slecht huwelijk. Toch is het erg belangrijk om dit gesprek op het juiste moment en de juiste manier met je kinderen te voeren. Tips voor een paraplugesprek:

  • Het is van groot belang om dit gesprek samen – als ouders – met je kinderen te hebben. Maak er de nodige tijd voor vrij. Houd rekening met vragen en troosttijd. Bereid het gesprek samen voor, zodat je op dezelfde golflengte zit. Het is hierbij belangrijk om ook overeenstemming te hebben over de reden van jullie scheiding.
  • Boven alles: maak duidelijk dat jullie er altijd zullen zijn voor de kinderen. Kinderen vrezen er bij een scheiding vooral voor om één van de ouders kwijt te raken.
  • Bespreek om die reden ook wat er verandert en wat hetzelfde blijft. Alles wat je op dat vlak al kunt delen biedt een houvast aan je kinderen. Zorg er wel voor dat je geen beloftes maakt die je niet kunt waarmaken.
  • Ga je partner niet beschuldigen tijdens dit gesprek en nog veel belangrijker: maak bij je kinderen erg duidelijk dat zij hier geen schuld aan hebben. Hoewel het voor jullie als ouder duidelijk is, geven kinderen zichzelf veel te vaak de schuld van een scheiding.
  • Voer het gesprek op een plaats waar de kinderen zich veilig genoeg voelen om te reageren. Laat je kinderen ook vrij om hun emoties te tonen en sta open voor reacties die ze geven, ook als deze heftig zijn.
  • Je mag zelf ook gerust emoties tonen, hiermee laat je meteen zien dat je openstaat voor die van je kinderen. Maar probeer je wel te beheersen. Als je erg heftige emoties tegenover je partner voelt opkomen, probeer deze dan te onderdrukken tot jullie alleen zijn. Het paraplugesprek draait om de kinderen!

Een voorbeeld:

“Papa en mama moeten jullie wat vertellen. Wij gaan scheiden. Dat wij gaan scheiden is niet jullie schuld. Papa en mama willen niet meer samen in een huis wonen. Wij houden heel veel van jullie en dat zal niet veranderen. Wij zullen samen goed voor jullie blijven zorgen.”

Herhaal het paraplugesprek

Na enige tijd, of wanneer je denkt dat het nodig is, herhaal je het paraplugesprek. Dit is aan te raden, omdat ook kinderen ‘hun kop in het zand steken’. Door de impact kan het gebeuren dat zij van de hele boodschap alleen het begin echt meekrijgen. De rest gaat het ene oor in en het andere uit. Het is daarom vaak nodig het gesprek te herhalen. Pas dan blijft de belangrijke boodschap die je je kinderen wil overbrengen goed hangen.

Reactie plaatsen