Rouwcurve bij een echtscheiding

Niet alleen bij een sterfgeval is er sprake van een rouwcurve. Ook bij het echtscheidingsproces kun je in diepe rouw terecht komen.

Hoe ziet zo’n rouwcurve er ongeveer uit?

Psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft wetenschappelijk onderzocht hoe een gemiddelde rouwcurve eruit ziet. De rouwcurve gaat eerst naar beneden en na het absolute dieptepunt gaat hij weer omhoog.

De start van de rouwcurve

Je partner vertelt je dat hij of zij wil scheiden. Dit is de start van de rouwcurve. Je bent geschokt, want jij wilt geen scheiding en je wist waarschijnlijk niet dat je partner er wél over nadacht.

Fase 1: Ontkenning

Je kunt niet geloven dat je partner echt wil scheiden. Je weigert dan ook om het nieuws tot je door te laten dringen. Door het slechte nieuws te blijven ontkennen, kun je nog even doen alsof het niet waar is.

Fase 2: Woede

Helaas kun je niet blijven ontkennen en langzaam aan dringt de waarheid tot je door: Je relatie is voorbij. Je wordt kwaad. Niet alleen op je partner, maar ook op jezelf en de wereld om je heen.

Fase 3: Marchanderen

Wanneer de woede een beetje zakt, zul je proberen je relatie te redden. Je probeert het verlies ongedaan te maken. Maar langzaam aan kom je tot het besef dat de schade onomkeerbaar is. Dit is de periode waarin je energie volledig wegvloeit. Daardoor slaap en huil je veel.

Fase 4: Depressie of verdriet

Verdriet is noodzakelijk. Hoewel het noodzakelijk is, vinden we het lastig om met verdriet om te gaan. Je bent al snel bang dat het in de ogen van ‘anderen’ te lang duurt. In onze maatschappij wordt liever het positieve benadrukt en verdriet zien we als negatief. Probeer dit van je af te zetten, want als jij je verdriet een plaats geeft, begin je sterker aan de volgende fase!

Fase 5: Erkenning

Na je verdriet kun je erkennen dat je relatie echt voorbij is, zonder daar heftige emoties bij te voelen. Voorzichtig begint de rouwcurve weer omhoog te gaan. Je begint weer plannen te maken voor de toekomst en krijgt weer zin in het leven.

De rouwcurve verloopt niet altijd even netjes

Het zou heel fijn zijn als je de fasen in de rouwcurve schematisch zou kunnen doorlopen. Helaas is dat niet het geval. Het hele proces is naast rationeel, vooral emotioneel. Daardoor begrijp je met je hoofd misschien echt wel dat je relatie voorbij is, maar je emoties kunnen nog een flink stuk achterlopen. Ook kan het zomaar zijn dat je al bij de fase van erkenning aangekomen was, maar ineens een terugslag krijgt en weer in de fase woede of verdriet belandt.

Verder na de rouwcurve

Zoals je ziet, is de rouwcurve bij een echtscheiding gelijk aan de curve bij een sterfgeval. Kun je eenmaal rustig erkennen dat je relatie voorbij is, dan dringt zich de vraag “Wat nu?” op. Je begint je langzaam weer op de toekomst te richten. Hoe die toekomst eruit ziet, bepaal je zelf. Een mediator kan je helpen om het echtscheidingsproces zo pijnloos mogelijk te laten verlopen, zodat je op een prettige manier afscheid neemt van je relatie en positief aan je toekomst kunt gaan bouwen.

Reactie plaatsen