Hoe start je een scheiding: deze stappen zijn belangrijk!
13 oktober 2022 
3 min. leestijd

Hoe start je een scheiding: deze stappen zijn belangrijk!

Als jij en je partner gaan scheiden, dan komt er veel op je af. Niet alleen moet je in deze periode de scheiding verwerken, maar je zult ook vanalles voor de toekomst moeten regelen. Maar hoe start je een scheiding? Welke stappen dien je te doorlopen? In dit blog leg ik het aan je uit.

Hoe start je een scheiding?

In onderstaand stappenplan heb ik voor je uiteengezet hoe het proces van scheiden eruitziet. Het is belangrijk om niet alles in één keer te willen regelen, doe het stap voor stap. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Stap 1: Vertel je partner dat je wilt scheiden

Het lijkt een open deur, maar de belangrijkste stap is dat je je partner duidelijk maakt dat je wilt scheiden. Doe dit altijd persoonlijk en zeg niet alleen ‘ik wil scheiden’, maar maak ook duidelijk dat je niet meer samen wilt zijn met je partner. Vaak wordt ‘ik wil scheiden’ niet serieus genomen, of dringt het pas heel laat tot je partner door. Hier kan soms weken overheen gaan. Geef je partner de ruimte om alles te laten bezinken.

Stap 2: Ga op zoek naar een mediator of advocaat

Als je wilt scheiden dan wordt dit door een rechter uitgesproken. Je hebt dus een advocaat of een mediator nodig die jou hierin bijstaat. Of je kiest voor een mediator of een advocaat ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. 

Een mediator zal ervoor zorgen dat de scheiding voor zowel jou als je partner zonder kleerscheuren verloopt; hij/zij is altijd uit op harmonie. Is communiceren met je partner niet meer mogelijk, dan kan het nodig zijn om een advocaat in te schakelen.

Het begin van de scheiding voor het stel

Stap 3: De scheiding aanvragen

Jouw advocaat of mediator zal de scheiding aanvragen bij de rechter. Je kunt ook bij de rechter terecht als scheiding van tafel en bed een betere oplossing is.

Stap 4: Maak een financieel plan

Een scheiding houdt met name in dat er financiële afspraken gemaakt moeten worden. Hoe hoog dient de alimentatie te zijn? Hoe worden bezittingen en schulden verdeeld? Je kunt alvast een overzicht maken van al jullie bezittingen en schulden en een financieel plan opstellen. 

Bespreek het met je partner voordat je naar een mediator of advocaat stapt. Is dit niet mogelijk, dan zal jouw advocaat alles voor je op een rijtje zetten. Alles wat besproken is wordt vastgelegd in het scheidingsconvenant en bekrachtigd door de rechter.

Stap 5: Maak afspraken over de kinderen

Als er kinderen in het spel zijn, dan is het extra belangrijk dat de zaken goed geregeld worden. Afspraken die over de kinderen gemaakt worden zijn het belangrijkste onderdeel van de scheiding. Als je ouder bent, dan heb je een zorgplicht. Het maakt dan niet uit of je gescheiden of getrouwd bent, de zorgplicht blijft altijd. Omdat kinderen niet op twee plekken tegelijk kunnen worden moet er een omgangsregeling komen. 

In het ouderschapsplan staan de afspraken die jij maakt met je ex-partner met betrekking tot de kinderen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de omgangsregeling, de alimentatie en verdeling van de vakanties. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. In de meeste gevallen wordt het ouderschapsplan opgesteld door de mediator of advocaat, maar je kunt er ook voor kiezen om de afspraken zelf op papier te zetten.

Stap 6: Naar de rechter

Zijn alle afspraken gemaakt? Is er een financieel plan? Is het ouderschapsplan opgesteld en is de alimentatie geregeld? Dan is de scheiding bij de rechtbank eigenlijk alleen nog een formaliteit. Als jij en je partner het nog niet eens zijn over bepaalde zaken, dan zal de rechter hier een besluit over nemen. Ben je het niet eens met het besluit van de rechter, dan is het mogelijk om in hoger beroep te gaan.

Stap 7: De scheiding definitief maken

Wanneer de uitspraak van de rechter in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven ben je officieel gescheiden. Als je bent gescheiden van tafel en bed is de scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Dit moet binnen 6 maanden gebeuren. Wanneer de advocaat deze termijn overschrijdt verliest de beschikking zijn kracht en ben blijft jullie huwelijk in stand

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen