Kan een omgangsregeling aangepast worden en hoe werkt het?
16 februari 2023 
3 min. leestijd

Kan een omgangsregeling aangepast worden en hoe werkt het?

Als een omgangsregeling niet werkt, dan kan dit voor veel onrust zorgen bij zowel de ouders als de kinderen. In dit geval zou je ervoor kunnen kiezen om de omgangsregeling te wijzigen.

Wat is een omgangsregeling precies en wat als je het niet eens kunt worden met je ex-partner? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een regeling tussen ouders met betrekking tot het kind. De niet-verzorgende ouder maakt hierbij afspraken met de verzorgende ouder over het kind. Omdat het kind verblijft bij de verzorgende ouder zal de niet-verzorgende ouder minder taken van de opvoeding en zorg op zich nemen.

Voor de niet-verzorgende ouder worden er afspraken gemaakt in een omgangsregeling. Het hangt van de persoonlijke omstandigheden af hoe een omgangsregeling eruit ziet.

Wat kunnen redenen zijn om een omgangsregeling te wijzigen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een omgangsregeling niet werkt. Dit zijn de meest voorkomende:

Eén van de ouders houdt zich niet aan afspraken

Het kan in de praktijk voorkomen dat je een afspraak een keer moet verschuiven. In de meeste gevallen gebeurt dit in goed overleg, maar het wordt een ander verhaal als de omgangsregeling in wordt gezet als een strijd. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin de kinderen later worden teruggebracht, zonder dat de ouder hiervan op de hoogte gesteld is.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je ex de kinderen niet op komt halen op de afgesproken dag. Dit kan frustraties opleveren en verdrietige kinderen. In dit geval biedt de omgangsregeling niet de structuur en regelmaat die kinderen (en ook de ouders) nodig hebben.

Zie ook: is een ouderschapsplan bindend?

Eén van de ouders verhuist naar ander deel van het land

Als er sprake is van co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Hierbij wordt een maximale afstand van 7 kilometer hemelsbreed aangehouden. Een co-ouderschap kan niet in stand worden gehouden als één van de ouders verhuist buiten deze straal van 7 kilometer. In dit geval kan het co-ouderschap worden beëindigd of dient er een wijziging te worden aangebracht in de omgangsregeling.

Kan een omgangsregeling aangepast worden en hoe werkt het?

De omgangsregeling werkt niet voor de kinderen

Hoewel kinderen erg flexibel zijn, kan het voorkomen dat de omgangsregeling gewoon niet werkt. Voor sommige kinderen is het erg moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie en hierdoor kunnen ze uit hun doen raken.

Als er sprake is van co-ouderschap, dan zijn de kinderen evenveel bij zowel hun vader als moeder; dit kan voor onrust zorgen.

De behoeften van de kinderen veranderen

De behoeften van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Het kan dus zomaar voorkomen dat je kinderen ineens minder behoefte hebben aan het doorbrengen van tijd met één van de ouders. In dit geval is het belangrijk dat je de wensen van je kind zoveel mogelijk respecteert.

Vanaf hun 12e levensjaar mogen ze zelf aangeven bij welke ouder ze het liefste zouden willen zijn. De rechter doet vervolgens een uitspraak die gebaseerd is op zowel de wensen van de ouders als het kind.

Hoe verander je de omgangsregeling?

Bovenstaande situaties kunnen allemaal redenen zijn om de omgangsregeling te veranderen, maar hoe doe je dit? Zijn jullie het er beide over eens dat de omgangsregeling aangepast dient te worden? Dan kun je hiervoor de hulp inschakelen van een mediator. Samen kijken jullie dan naar wat er veranderd is sinds de scheiding.

Jullie kunnen beide jullie wensen aangeven en de mediator zal proberen jullie wensen zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Vervolgens worden de afspraken vastgelegd in een nieuwe omgangsregeling. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een nieuwe omgangsregeling op te stellen zonder de hulp van een mediator.

Hou er wel rekening mee dat een nieuwe omgangsregeling gevolgen heeft voor de hoogte van de kinderalimentatie. Er zal dus een nieuwe berekening moeten komen. Het komt vaak voor dat er maar één ouder ontevreden is over de omgangsregeling, bijvoorbeeld omdat de andere ouder zich niet aan de afspraken houdt. Als het jullie niet lukt om met behulp van een mediator tot nieuwe afspraken te komen? Dan kun je een advocaat in de hand nemen.

Zie ook: mag je een omgangsregeling weigeren?

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen