Elk jaar trouwen er ongeveer 65.000 paren. Het overgrote deel van die huwelijken wordt nog in (tegenwoordig beperkte) gemeenschap van goederen gesloten. In ongeveer 25% van de gevallen worden huwelijkse voorwaarden opgemaakt. En in die huwelijkse voorwaarden is dan meestal een verrekenbeding opgenomen. Ook in de partnerschapsvoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap is vrijwel altijd een verrekenbeding opgenomen. In dit artikel vertel ik je er meer over.
Wat is een verrekenbeding?
Een verrekenbeding is een onderdeel van de huwelijkse voorwaarden (bij een huwelijk) of partnerschapsvoorwaarden (bij een geregistreerd partnerschap). Het is een afspraak tussen partners om het vermogen, de bezittingen en/of de inkomsten tijdens of na het huwelijk of het partnerschap op een bepaalde manier te verdelen. Te verrekenen dus.
Spreken partners daar niets over af? Dan ontstaat er bij een huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Daar lees je meer in het artikel ‘Trouwen na 2018? Vergeet je administratie niet!’.
Welke soorten verrekenbedingen zijn er?
Er bestaan verschillende soorten verrekenbedingen: finale verrekenbedingen en periodieke verrekenbedingen. In een finaal verrekenbeding leg je vast hoe jullie het vermogen, de bezittingen en de schulden bij het beëindigen van de relatie verdelen. Met beëindigen wordt dan zowel het overlijden van een van de partners als een scheiding bedoeld.
In een periodiek verrekenbeding wordt meestal vastgelegd dat het vermogen (en de schulden) van vóór het huwelijk of het partnerschap van ieder van jullie apart blijven, maar dat het jaarlijkse inkomen zo veel mogelijk wordt gedeeld. Daarvoor leggen jullie vast hoe jullie na iedere periode (van meestal een jaar) het overgespaarde inkomen zullen verrekenen. Het overgespaarde inkomen is het inkomen dat overblijft nadat de kosten van jullie huishouding zijn betaald. Het periodiek verrekenbeding wordt ook wel het Amsterdams verrekenbeding of het jaarlijks verrekenbeding genoemd. Er zijn verschillende varianten van. Hoe zo’n verrekenbeding meestal werkt lees je in het artikel ‘Verrekenbeding hoe werkt dat?’.
Koude uitsluiting
Er bestaat ook nog zoiets als koude uitsluiting. Bij koude uitsluiting spreken jullie in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden af dat jullie niets samen delen of verrekenen: geen inkomsten, geen vermogen en ook geen schulden. Bij koude uitsluiting hebben jullie tijdens het huwelijk alleen de plicht om naar rato van het inkomen bij te dragen in de kosten van de huishouding. Gaan jullie uit elkaar? Dan verdelen of verrekenen jullie niets: cd van jou, cd van mij, maar geen cd van ons allebei. In de praktijk komt koude uitsluiting overigens nog maar zelden voor.
Scheiden en een periodiek verrekenbeding?
Als jullie een periodiek verrekenbeding (of koude uitsluiting) in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben opgenomen, is het belangrijk dat jullie die regeling strikt naleven. Dat betekent dat jullie ieder jaar de administratie moeten bijwerken en, bij een periodiek verrekenbeding, het overgespaarde inkomen met elkaar moeten verrekenen. Doen jullie dat niet? Dan lopen jullie bij een scheiding het risico dat de rechter beslist dat er toch moet worden afgerekend alsof jullie in (beperkte) gemeenschap van goederen waren getrouwd.
Vragen
Heb je vragen over het verrekenbeding in jouw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Of over je scheiding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder. Of check Online Scheiden by SARAHKÖLLER, hoe je zelf je echtscheiding grotendeels kunt regelen.