Terugkijken en vooruitzien: wat brengt 2019 voor het Familierecht?
27 december 2018 
3 min. leestijd

Terugkijken en vooruitzien: wat brengt 2019 voor het Familierecht?

Einde van het jaar. Tijd om even terug, maar vooral ook vooruit te kijken. Cliché? Natuurlijk. Maar cliché’s zijn er niet voor niets. We zijn er namelijk gek op. De lijsten en lijstjes verschijnen deze weken overal. Net als de overzichten met hoogte- en dieptepunten. Ik doe er dus ook graag aan mee. Wat bracht het familierecht in 2018? En wat brengt de toekomst?

Familierecht in 2018

De belangrijkste wetswijziging in 2018 was de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen. Deze wet is jaren in voorbereiding geweest, maar op 1 januari 2018 dan eindelijk in werking getreden. Kort gezegd houdt de wet in dat als je nu trouwt en niets regelt, je automatisch in een ‘beperkte gemeenschap van goederen’ trouwt. Dit betekent dat al het vermogen en alle schulden die jij en je partner vóór het huwelijk ieder afzonderlijk hebben opgebouwd niet in de gemeenschap van goederen vallen. Alles wat jullie tijdens het huwelijk opbouwen valt wel in de gemeenschap, enkele uitzonderingen daargelaten.

Een van de gevolgen van deze wetswijziging is dat jullie een goede administratie moeten bijhouden, om gedoe bij een eventuele scheiding te voorkomen. Willen jullie dat niet? Dan moeten jullie toch in gemeenschap van goederen trouwen, of huwelijkse voorwaarden laten opstellen. In het artikel ‘Trouwen na 2018? Vergeet je administratie niet!’ lees je er alles over.

Familierecht in 2019

Het ziet ernaar uit dat 2019 een rustig jaar wordt, qua wetswijzigingen. Eind januari zullen alleen de regels voor internationale huwelijken wijzigen. Deze nieuwe regels maken de afwikkeling van internationale echtscheidingen een stuk minder complex.

Verder wordt vanaf 1 januari 2019 de partner- en de kinderalimentatie weer geïndexeerd. Dat betekent dat deze bedragen met 2% moeten worden verhoogd. De indexering geldt voor iedereen die alimentatie betaalt en ontvangt. In het artikel ‘Indexering alimentatie 2019 2%’ lees je precies hoe het zit.

2019 Sarah Köller

… en verder

Voor 2020 staan er wat wijzigingen op de planning, waar ik je nu graag al meer over wil vertellen. Je kunt er dan in 2019 al rekening mee houden.

Aftrek partneralimentatie gaat vanaf 2020 omlaag

Op Prinsjesdag 2018 presenteerde het kabinet de nieuwe belastingplannen. Deze plannen hebben, als de Eerste en Tweede Kamer ermee akkoord gaan, gevolgen voor de aftrek van partneralimentatie. De aftrek gaat namelijk stapsgewijs omlaag. Van 52% nu naar 37% in 2023:

  • 2019 : 52%
  • 2020 : 46%
  • 2021 : 43%
  • 2022 : 40%
  • 2023 : 37%

Deze verlaging heeft vooral nadelige gevolgen als je een hoger inkomen hebt, vanaf € 68.500. Je krijgt dan aanzienlijk minder belastingvoordeel en dus, als je niets doet, flink hogere maandlasten.

Scheiden in 2019 met hoger inkomen. Houd dan rekening met de belastingplannen

Ga je in 2019 scheiden en is je inkomen hoger dan € 68.500? Houd dan bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant rekening met de belastingplannen. Neem bijvoorbeeld in het convenant op dat als de plannen doorgaan, jullie een nieuwe alimentatieberekening zullen maken. Let dan wel op: als jullie de partneralimentatie wijzigen kan dat weer doorwerken in de hoogte van eventuele toeslagen.

Vanaf 1 januari 2020: partneralimentatie van 12 naar 5 jaar

Op 11 december 2018 heeft de Tweede Kamer met grote meerderheid van stemmen het wetsvoorstel van VVD, D’66 en PvdA aangenomen om de partneralimentatie te verkorten van 12 naar 5 jaar. Je leest er meer over dit wetsvoorstel in het artikel ‘Partneralimentatie verkort naar 5 jaar?’.

Dit betekent dat als de Eerste Kamer ook akkoord gaat met het wetsvoorstel, deze regels vanaf 1 januari 2020 ingaan. Zij gelden dan wel alleen voor ‘nieuwe’ scheidingen: als de alimentatie voor 1 januari 2020 is vastgesteld of het verzoekschrift voor 1 januari 2020 wordt ingediend, blijven de huidige regels gelden.

Blogs over scheiden in 2019

Zo, dat was hem, mijn laatste blog van 2018. In 2019 ga ik er weer met frisse energie tegenaan en zal ik je regelmatig bijpraten over alles wat er juridisch gezien bij scheiden komt kijken. Heb jij een vraag of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt lezen? Laat het mij dan weten! 

Hopelijk kan je vanaf 2019 ook blogs van anderen op mijn site lezen. Ik ben namelijk nog op zoek naar ervaringsdeskundigen en scheidingsexperts die willen bloggen over scheiden. Ken jij of ben jij zo iemand? Dan hoor ik het graag!

Uiteraard wens ik je een mooi uiteinde van 2018. Maak er een spetterend of gewoon gezellig oud en nieuw van, met de mensen die je lief zijn. Vergeet niet zelf ook even terug te kijken: wat heb ik allemaal meegemaakt en overwonnen? Welke gevoelens laat ik achter me? En wat wil ik dat 2019 brengt? Tot volgend jaar!

Gelukkig nieuwjaar

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen