Scheiden en nu? De financiële gevolgen van een scheiding
27 juli 2018 
3 min. leestijd

Scheiden en nu? De financiële gevolgen van een scheiding

Het is volop zomer. Bloedheet en al tijden droog. Die ene onweersbui deze week gaat het verschil niet maken. Het nationaal hitteplan blijft van kracht, net als code oranje. In veel huwelijken is het tijdens de zomervakantie ook code oranje, soms zelfs code rood. September is dan ook de maand waarin de meeste echtscheidingen in gang worden gezet, lazen we deze week in de Volkskrant. Tijd om de financiële gevolgen van een scheiding eens met je door te nemen.

financiële gevolgen van een scheiding

Verdeling van de boedel: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

De manier waarop bij een scheiding jullie bezittingen en schulden moeten worden verdeeld wordt bepaald door de manier waarop je getrouwd bent: in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden

Veel mensen die, voordat zij trouwen, al een eigen bedrijf of vermogen hebben trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Bij huwelijkse voorwaarden kies je zelf welke bezittingen en schulden van wie zijn, en op welke manier zij bij een scheiding verdeeld moeten worden.

Gemeenschap van goederen

Als je voor of tijdens je huwelijk geen huwelijkse voorwaarden had vastgelegd en je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd, trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jullie bij een scheiding, op een paar uitzonderingen na, al jullie bezittingen en schulden 50/50 moeten verdelen. Net zoals in het lied van Acda en de Munnik: “Cd van jou, cd van mij. Cd van ons allebei, maar gekregen van mijn moeder dus van mij.”

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Is of wordt je huwelijk na 31 december 2017 voltrokken en heb je geen huwelijkse voorwaarden? Dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die jullie voor het huwelijk hadden níet in de gemeenschap van goederen vallen. Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk krijgen vallen wel in de gemeenschap. Gaan jullie scheiden? Dan moeten jullie alleen laatstgenoemde bezittingen en schulden delen. Maar is jullie administratie van voor het huwelijk niet op orde? Dan loop je het risico dat je alsnog alles 50/50 moet delen. Ik schreef hierover eerder in een uitgebreid blog ‘Trouwen na 2018? Vergeet je administratie niet!‘.

Trouwen na 2018

Pensioen

Als jullie gaan scheiden moeten jullie in principe ook het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen 50/50 verdelen. Veel mensen vergeten dit. Het bedrag wordt pas verdeeld als jullie echt met pensioen gaan, maar jullie moeten dat nu al wel regelen. Veel hoef je er niet voor te doen.

Jullie moeten de scheiding namelijk binnen twee jaar met een speciaal formulier bij het pensioenfonds melden. Zodra jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt betaalt het pensioenfonds het verdeelde bedrag rechtstreeks aan jullie allebei apart uit.

Overigens kunnen jullie er tijdens de scheiding ook voor kiezen om afwijkende afspraken over het pensioen te maken. Je leest hier meer over in het artikel ‘Scheiden en pensioen‘.

Partner- en kinderalimentatie

Als jullie inkomens (ver) uit elkaar lopen zullen jullie ook afspraken moeten maken over partneralimentatie en, als jullie kinderen hebben, kinderalimentatie. Deze afspraken leggen jullie vast in het echtscheidingconvenant en het ouderschapsplan. Komen jullie er samen niet uit? Dan beslist de rechter.

Toeslagen

Soms verandert er na een scheiding zoveel aan je financiële situatie dat je in aanmerking komt voor toeslagen. Deze vraag je aan bij de Belastingdienst. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Je leest er meer over in het artikel ‘Toeslagen aanvragen na scheiding‘.

Testament

Het kan goed zijn om eens naar je testament te kijken. Daar staan ook financiële bepalingen in, die in principe niet wijzigen door je scheiding, terwijl je dat misschien wel zou willen. Misschien wil je namelijk wel helemaal niet meer dat je ex-partner na je overlijden je erfgenaam is? Je in het blog ‘Erfenis en scheiden: hoe zit het daarmee?‘ lees je hier meer over.

Vragen over de financiële gevolgen van een scheiding?

Ik hoop natuurlijk dat het niet zover hoeft te komen. Dat er geen sprake is van code rood of oranje. Dat na regen de zon weer gaat schijnen, en zo meer. Maar is dat nou niet het geval en ben je op zoek naar een gespecialiseerde echtscheidingsmediator of advocaat die je verder kan helpen met je scheiding? Neem dan gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen