Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die erg lijkt op een huwelijk. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

De drie verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn:

  • Als je trouwt, moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een partnerschap is dit niet verplicht;
  • Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen, maar alleen als je geen minderjarige kinderen hebt. Voor het ontbinden van een huwelijk moet je altijd naar de rechter;
  • Het partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Scheiding bij een geregistreerd partnerschap

Als je geregistreerd partner bent, is een scheiding via de rechter niet nodig wanneer er geen (minderjarige) kinderen zijn. Het is in dit geval wél nodig dat er een convenant wordt opgesteld. Met dit convenant kan de advocaat of mediator de beëindiging van het partnerschap laten inschrijven bij de gemeente. Het partnerschap is dan ontbonden.

Voor wie is een ouderschapsplan verplicht?

Dat een ouderschapsplan verplicht is voor getrouwde stellen die minderjarige kinderen hebben en gaan scheiden, is redelijk bekend. Echter, ook voor samenwonenden en geregistreerde partners met minderjarige kinderen is een ouderschapsplan verplicht bij het beëindigen van de relatie of het partnerschap.

Wat als er geen ouderschapsplan is bij scheiding?

Voor samenwoners die uit elkaar gaan, maar geen ouderschapsplan opstellen, zijn er geen directe gevolgen. Voor gehuwden en mensen met een geregistreerd partnerschap, die een verzoek tot scheiding of beëindiging van het partnerschap bij de rechtbank indienen, is een ouderschapsplan vereist. Zonder ouderschapsplan hebben zij geen toegang tot de rechter. Zonder ouderschapsplan kan er dus ook geen scheiding plaatsvinden.

Alleen door de uitspraak van de rechter, gevolgd door de inschrijving hiervan in het register van de burgerlijke stand, wordt het huwelijk of het partnerschap met (minderjarige) kinderen ontbonden.

Nettie
Door

Nettie

op 07 Jul 2022

Ik heb een hele lieve man gevonden nu willen wij graag trouwen moet hij dan toch zij ex betalen hij 1s 70 ik 66

Reactie plaatsen