6 tips voor de belastingaangifte na je scheiding
10 maart 2020 
2 min. leestijd

6 tips voor de belastingaangifte na je scheiding

Het is weer maart, tijd voor de belastingaangifte over 2019. Als je in 2019 bent gescheiden, kan het lonen om de aangifte inkomstenbelasting met je ex-partner af te stemmen. Dit kan jullie namelijk fiscaal voordeel opleveren.

Fiscaal partnerschap

Toen jullie getrouwd waren, waren jullie waarschijnlijk fiscaal partners. Het voordeel van een fiscaal partnerschap is dat inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk kunnen worden verdeeld. Als jullie in de loop van 2019 zijn gescheiden, kunnen jullie ervoor kiezen om over 2019 nog één jaar als fiscaal partners aangifte te doen. Dit kan belastingvoordeel opleveren, zeker als een van jullie veel vermogen heeft en de ander weinig.

Partneralimentatie is aftrekbaar

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar. De in 2019 betaalde bedragen mag je dus opnemen in je aangifte inkomstenbelasting. Misschien wist je dat al, maar wist je ook dat de tijdelijke stortingen die je hebt gedaan tot de scheiding definitief was, ook gelden als partneralimentatie? Het is dan wel belangrijk dat jij en je ex dezelfde bedragen invullen op het aangifteformulier, anders kunnen jullie een naheffing krijgen.

Partneralimentatie is aftrekbaar

Let op: vanaf 2020 gaat de aftrek van partneralimentatie stapsgewijs omlaag: van 52% in 2019 naar 37% in 2023. Je leest er meer over in dit blog.

Voor ondernemers die partneralimentatie betalen geldt nog het volgende: hoe hoger het salaris, hoe hoger de aftrekpost. Het kan dus lonen om het salaris voor de belastingaangifte op te hogen. Dit hoeft overigens niet direct te betekenen dat je partneralimentatie ook omhoog gaat, omdat je draagkracht gebaseerd wordt op je totale inkomen.

Heffingskorting

Ik schreef er al eens een artikel over: als je bent gescheiden kan je, naast de algemene heffingskorting die voor iedereen geldt, onder voorwaarden in aanmerking komen voor verschillende heffingskortingen. De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bijvoorbeeld, en als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, de alleenstaandeouderenkorting. Je leest er meer over in dit blog.

Heffingskorting

Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

Ben je nog wel (gedeeltelijk) eigenaar van jullie vroegere woning, maar woon je er zelf niet meer? Dan verlies je na twee jaar het recht op hypotheekrenteaftrek. Ook mag je dan geen eigenwoningforfait meer bijtellen. De termijn van twee jaar gaat in op het moment dat je naar een ander adres verhuist. Zorg er dus voor dat jij en je ex allebei dezelfde vertrekdatum in de aangifte opnemen.

Advocaatkosten verwerken in belastingaangifte

Heb je in 2019 advocaatkosten moeten maken voor het verkrijgen, behouden of verhogen van partneralimentatie? Dan mag je de advocaatkosten en de bijbehorende reis-, proces- en incassokosten aftrekken van de inkomstenbelasting.

Let op: deze aftrekpost geldt alleen voor de alimentatiegerechtigde, niet voor de alimentatieplichtige.

Advocaatkosten verwerken in belastingaangifte

Schakel een fiscalist of boekhouder in

De belastingaangifte na je scheiding kan best ingewikkeld zijn. Een foutje is dan snel gemaakt en in deze periode zit je niet ook nog op naheffingen van de Belastingdienst te wachten. Daarom wil ik jullie adviseren om een fiscalist of boekhouder te vragen om jullie te helpen bij de belastingaangifte. Zo’n financieel specialist behoedt jullie niet alleen voor fouten, maar weet ook welke fiscale voordelen jullie scheiding met zich meebrengt. Heb je nog geen fiscalist of boekhouder? Neem dan gerust contact met mij op. Ik verwijs je graag door.

Vragen?

Heb je vragen over je scheiding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen