Terugkijken en vooruitzien: wat brengt 2020 voor het Familierecht?
30 december 2019 
in Opinie
2 min. leestijd

Terugkijken en vooruitzien: wat brengt 2020 voor het Familierecht?

Einde van het jaar. Tijd om even terug, maar vooral ook vooruit te kijken. Wat bracht 2019? En wat heeft 2020 voor ons in petto?

Wat gebeurde er in 2019?

Zoals ik al in mijn eindejaarsblog van 2018 al voorspeld had, is 2019 qua nieuwe wetgeving en rechtspraak een relatief rustig jaar gebleken. Weinig nieuws onder de zon. In mijn praktijk gebeurde er in 2019 best wel een en ander.

Gastbloggers

Zo mocht ik dit jaar de eerste gastbloggers op mijn website verwelkomen. Twee ervaringsdeskundigen, zelf gescheiden, die heel regelmatig een blog over hun scheiding met je delen. In die blogs zijn ze goudeerlijk over hun gevoelens, ervaringen en angsten. Als je het mij vraagt hele waardevolle blogs, waarin jij je hopelijk herkent en waaraan je je in deze moeilijke periode een beetje op kunt trekken.

Het komend jaar kan je nog meer blogs van hun hand lezen. Ben jij zelf ervaringsdeskundige en wil jij jouw ervaringen, missers en tips ook willen delen met mensen die een scheiding overwegen, of er middenin zitten? Meld je dan aan als gastblogger.

Daarnaast ben ik ook nog op zoek naar professionals die willen bloggen over scheiden. Ken jij of ben jij zo iemand? Dan hoor ik het graag!

Online scheiden by SARAHKÖLLER

Daarnaast heb ik in het voorjaar Online scheiden by SARAHKOLLER gelanceerd. Hiermee bied ik stellen die willen scheiden en zo veel mogelijk zelf willen regelen een innovatief, snel en betaalbaar alternatief voor een reguliere scheiding. En eerlijk, het was ontzettend veel werk om een kwalitatief goed, gebruiksvriendelijk én veilig platform te bouwen, maar ik ben ontzettend trots op het resultaat!

Wat heeft 2020 in petto?

In 2020 gaat er best wel wat veranderen in het familierecht. Zo wordt voor nieuwe echtscheidingen de partneralimentatie verkort van 12 naar maximaal 5 jaar. Daarnaast gaat vanaf 2020 de belastingaftrek voor partneralimentatie stapsgewijs omlaag, van 52% nu tot 37% in 2023. Dit heeft vooral gevolgen voor alimentatieplichtigen die in de hoogste belastingtarief vallen. Ik adviseer hen om snel een herberekening te laten maken.

Verder wordt vanaf 1 januari 2020 de partner- en de kinderalimentatie weer geïndexeerd. Dat betekent dat deze bedragen met 2,5% moeten worden verhoogd. De indexering geldt voor iedereen die alimentatie betaalt en ontvangt. In het artikel Indexering alimentatie 2020 2,5% lees je precies hoe het zit.

Blogs over scheiden in 2020

Zo, dit was mijn laatste blog van 2019. Ook in 2020 ga ik er weer met frisse energie tegenaan en praat ik je regelmatig bij over alles wat er juridisch gezien bij scheiden komt kijken. Ook de gastbloggers zijn dan weer van de partij met mooie blogs.

Heb jij een vraag of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt lezen? Laat het mij dan weten!

Uiteraard wens ik je een mooi uiteinde van 2019. Maak er een spetterend of gewoon gezellig oud en nieuw van, met de mensen die je lief zijn. Vergeet niet zelf ook even terug te kijken: wat heb ik allemaal meegemaakt en overwonnen? Welke gevoelens laat ik achter me? En wat wil ik dat 2020 brengt? Tot volgend jaar!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen