Het verdelen van de huisdieren bij scheiding
13 december 2023 
3 min. leestijd

Het verdelen van de huisdieren bij scheiding

Een gezin bestaat niet alleen uit ouders en kind(eren), maar er horen ook vaak huisdieren bij. Zijn jullie van plan om uit elkaar te gaan? Dan zal dit ook gevolgen hebben voor de dieren, dit kan voor de dieren lastig zijn, maar ook voor je kinderen en jezelf.

Hoe werkt het verdelen van de huisdieren bij een scheiding? In dit blog kun je er meer over lezen.

Emotionele belang van huisdieren

De kans is groot dat jij, je partner en je kind(eren) erg gehecht zijn aan je huisdier(en). Het kan daarom voor jullie heel moeilijk zijn om door een scheiding afstand te moeten nemen. Bedenk echter dat dit ook het geval is voor je dier. Hij of zij is het gezin gewend, en de omgeving waarin het woont.

Een hond is bijvoorbeeld een roedeldier, dus die ziet het gezin als zijn of haar roedel. Een kat kan weer zeer gehecht zijn aan de omgeving. Daarvan gescheiden worden kan heel moeilijk voor het dier zijn. Bij een scheiding is het daarom heel belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van iedereen, maar ook met het emotionele belang van de huisdieren.

Huisdieren en kinderen

Kinderen en huisdieren kunnen onafscheidelijk zijn. Daarnaast kunnen kinderen vaak emoties beter kwijt door te knuffelen met hun huisdier dan door te praten met hun ouders. Heb bij de scheiding daarom begrip voor de emoties en behoeften van je kinderen als het gaat om de huisdieren. Zorg er in ieder geval voor dat ze de dieren kunnen bezoeken wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Hoe zit het juridisch?

Een huisdier voelt voor veel mensen als een lid van een gezin, als vriend of voor de kinderen zelfs als een soort broertje of zusje. Volgens de wet is een huisdier echter een object. Daarom wordt jouw huisdier hetzelfde behandeld als alle objecten die bij een scheiding verdeeld worden, zoals de tv en de eettafel. De eigenaren bepalen daarom samen wat er met de huisdieren te doen staat. Dit is het geval als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat één van jullie de eigenaar is. Als jullie na 1 januari 2018 getrouwd zijn, dan zijn jullie automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Was je ex-partner eigenaar van het dier? Dan blijft dit zo en dan zou het dier automatisch bij je ex-partner blijven. Je kunt echter samen afspreken om dit anders te doen, bijvoorbeeld als het dier veel meer hechting heeft met jou.

Het is een moeilijke maar belangrijke overweging, waarbij veel rekening gehouden moet worden met gevoelens van mens en dier. Dit gaat ook op als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent of als je een geregistreerd partnerschap hebt met partnervoorwaarden.

Het verdelen van de huisdieren bij scheiding

Wat zijn de opties?

Er zijn wettelijke regels voor het verdelen van de huisdieren bij scheiding, maar jullie mogen samen ook andere beslissingen nemen. Dit zijn de mogelijkheden: ·

Co-ouderschap voor huisdieren

Dit is een soort omgangsregeling voor jullie huisdieren. In het scheidingsconvenant kun je dit als onderdeel opstellen. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat het dier de ene week bij jou verblijft en de andere week bij je ex. Het is ook mogelijk dat je huisdier betrokken wordt in de zorgregeling van de kinderen. Denk eraan om ook de verdelen van kosten voor het huisdier af te spreken en op te stellen!

Een van beiden neemt de huisdieren mee

Dit kan de rechtmatige eigenaar zijn, degene waar het dier het meest aan gehecht is, of degene bij wie de kinderen gaan wonen.

Je verdeelt de huisdieren

Hebben jullie meer dan één huisdier? Dan kunnen jullie ook een verdeling van de huisdieren afspreken. Houd hierbij ook rekening met de hechting van de dieren aan elkaar.

Conclusie

Een scheiding is niet alleen voor de twee ex-partners en de kinderen een moeilijke en vaak emotionele ervaring, ook de huisdieren kunnen er onder lijden. Het verdelen van de huisdieren bij een scheiding moet daarom serieus worden genomen. Er bestaan wettelijke regels voor het verdelen van huisdieren, maar onderling kunnen er andere afspraken vastgelegd worden in het scheidingsconvenant.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen