Bij elkaar blijven voor de kinderen: verstandig of niet?
13 december 2023 
3 min. leestijd

Bij elkaar blijven voor de kinderen: verstandig of niet?

Een scheiding is een heftige gebeurtenis, zeker wanneer jullie kinderen hebben. Bij elkaar blijven voor de kinderen wordt daarom door velen als een serieuze mogelijkheid gezien. Is dit verstandig of is scheiden toch beter voor iedereen?

In dit blog kun je meer lezen over de gevolgen van beide mogelijkheden. Misschien kan dit jou helpen om de juiste keus te maken.

Je wilt scheiden maar je hebt kinderen: Welke overwegingen heb je?

Ben je niet meer gelukkig in je relatie en ben je getrouwd? Dan lijkt een scheiding een logische keus. Voor veel mensen is dit echter niet zo makkelijk. Je bent jarenlang samen geweest en heb lief en leed gedeeld. Dan de beslissing nemen om ermee te stoppen is voor veel mensen heel moeilijk.

Het wordt nog moeilijker wanneer jullie kinderen hebben. Het voelt dan al snel als een egoïstische beslissing om voor je eigen geluk te gaan, en niet die van de kinderen. Wil je scheiden maar heb je kinderen? Dan zijn de volgende overwegingen mogelijk: scheiden of bij elkaar blijven voor de kinderen.

Wat is de impact op de kinderen?

Als je niet meer gelukkig getrouwd bent, dan is een scheiding een mogelijkheid, maar sommige stellen besluiten bij elkaar te blijven voor de kinderen. Bij elkaar blijven lijkt misschien minder gevolgen te hebben voor de kinderen, maar beide hebben een impact.

Impact scheiding op kinderen

Een scheiding brengt onrust mee en dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kinderen. Zeker een conflictueuze scheiding kan tot gevolg hebben dat kinderen slechter presteren op school en gedragsproblemen gaan vertonen. Het is daarom erg belangrijk om een scheiding zorgvuldig te doen en goed te laten begeleiden.

Voorbeelden van situaties die zich voor kunnen doen bij kinderen:

 • Slecht presteren op school
 • Problemen met andere kinderen
 • Laag zelfbeeld
 • Problematisch gedrag vertonen, zoals opstandig zijn
 • Somberheid
 • Angsten.

Impact bij elkaar blijven op kinderen

Vanwege alle negatieve gevolgen op de kinderen denken veel mensen dat het beter is om bij elkaar te blijven voor de kinderen. Kinderen hebben het echter heel goed door als een vader of moeder niet gelukkig is. Dit heeft ook impact op een kind.

Dit wordt nog eens versterkt als er spanningen zijn tussen hun ouders. De mate van het ongeluk van hun ouders en/of de ruzies bepalen hoe hoog de impact is op de kinderen. Een kind groeit het best op in een gezin waar rust, veiligheid en liefde heerst. Is dit niet het geval, dan zal dit zeker negatieve gevolgen hebben op het geluk en functioneren van een kind.

Bij elkaar blijven voor de kinderen: verstandig of niet?

Voordelen en nadelen

Bij elkaar blijven voor de kinderen en een scheiding hebben beide voor- en nadelen.

Voor- en nadelen scheiding

Wat zijn de voordelen?

 • Kinderen zijn gelukkig als jij gelukkig bent. Heb jij rust en geluk gevonden na de scheiding? Dan zal dit van grote invloed zijn op je kinderen, zeker wanneer er constant ruzies waren tussen jou en je ex-partner.
 • Ouders kunnen vaak beter met elkaar omgaan na de scheiding. De kinderen zien dit ook.
 • Kiezen voor geluk, verantwoordelijkheid nemen en goed kunnen communiceren is een goed voorbeeld voor de kinderen.

Wat zijn de nadelen?

 • Hogere kans op problemen met ontwikkeling en functioneren. Emotionele problemen zoals angsten, depressies en een laag zelfbeeld. Dit heeft gevolgen op lange termijn.
 • Sociale problemen, op school, met kinderen van hun eigen leeftijd en met hun ouders.
 • Hogere kans om op volwassen leeftijd ook te scheiden.

Voor- en nadelen bij elkaar blijven voor de kinderen

Wat zijn de voordelen?

 • Minder veranderingen in het leven van de kinderen.
 • Het gezinsleven blijft intact (zover dat op een gezonde manier aanwezig is).
 • Minder kans op negatieve gevolgen voor de kinderen, op korte en lange termijn.

En de nadelen?

 • Ben je ongelukkig in je relatie? Dan voelt jouw kind dit! Geen enkel kind wil zijn of haar ouders ongelukkig zien.
 • Spanningen zijn altijd voelbaar, hoe goed je het ook probeert te verbergen.
 • Ruzies tussen ouders hebben veel impact op kinderen.

Conclusie

Bij elkaar blijven voor de kinderen? Het is een overweging waar veel ouders het moeilijk mee hebben. Beide keuzes hebben gevolgen voor de kinderen, maar het liefst wat jouw kinderen willen is jou gelukkig zien en een stabiele en veilige woonomgeving hebben.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen