Hoe vier ik de verjaardag van mijn kind na de scheiding?
29 augustus 2023 
2 min. leestijd

Hoe vier ik de verjaardag van mijn kind na de scheiding?

Je hebt de moeilijke beslissing genomen om te scheiden. Nu zijn er zoveel dingen die anders zijn en soms lastig aanvoelen. Vooral speciale dagen, zoals de verjaardag van je kind. Hoe ga je dit aanpakken? 

Hoe zorg je ervoor dat je kind nog steeds een fantastische dag heeft, ondanks de nieuwe gezinssituatie? Wanneer jij en je ex-partner nog goed met elkaar overweg kunnen is communicatie makkelijker dan wanneer er sprake is van echte onenigheid. In beide gevallen wil je toch een fijne verjaardag voor je kind.

In dit blog geef ik tips en ideeën om de verjaardag van je kind na een scheiding te vieren.

Gemengde gevoelens bij een verjaardag

De verjaardag van jouw kind na de scheiding kan gemengde gevoelens opleveren. Voor jou en je kind. Natuurlijk, het een verjaardag is superleuk. Alleen door de scheiding kan het ook verdriet geven. Want het confronteert je met het feit dat je gescheiden bent.

Dit geldt ook voor jouw kind: papa en mama zijn niet meer samen. Dit kan ook nog veranderen wanneer er nieuwe partners in het spel zijn. De verjaardag wordt hoe dan ook anders. Het is belangrijk dat je deze gemengde gevoelens bij jezelf en bij de ander erkent.

Het belang van goede communicatie

Goede communicatie voorkomt veel misverstanden. Wanneer je met je ex-partner in gesprek kunt, kun je kijken naar de mogelijkheden. Hierin neem je mee wat jouw kind wil. Je kunt dan samen bepalen of je de verjaardag samen of apart wilt vieren. Ook maak je afspraken over de cadeaus, de gasten, de locatie en de kinderfeestjes.

De opties om de verjaardag van je kind te vieren

Nu zijn er meerdere manieren om de verjaardag van je kind te vieren.

Samen vieren

Misschien denk je erover om de verjaardag samen met je ex-partner te vieren. Dit kan heel leuk zijn voor je kind. Het ziet dan beide ouders op deze speciale dag. Ook kunnen familie en vrienden samen komen. Zo voelt de dag een beetje zoals vroeger.

Maar let op, het kan ook lastig zijn. Misschien voel je je niet fijn bij je ex-partner. Of misschien zijn er nog oude ruzies. Het is belangrijk dat je kind daar niks van merkt, anders komt het in een loyaliteitsconflict. Denk dus goed na of jullie echt samen kunnen zijn zonder problemen.

Apart vieren

Als je besluit om apart te vieren, is dat ook goed. Het heeft zelfs voordelen! Je kind kan twee keer feest vieren. Eén keer met jou en één keer met je ex-partner. Praat met je ex-partner over de planning. Wie viert wanneer? En wie nodigt welke vriendjes uit?

Zo zorg je dat het voor je kind duidelijk is en dat er geen dubbele afspraken zijn. Soms is het fijner voor iedereen. Je kunt je eigen plan maken. En je hoeft je niet druk te maken over ruzies of problemen. Ook kan je kind op beide dagen genieten zonder zich zorgen te maken.

Hoe vier ik de verjaardag van mijn kind na de scheiding?

Afspraken vastleggen in een ouderschapsplan

In een ouderschapsplan leg je als ouders de afspraken vast over de kinderen. Dit ouderschapsplan is wettelijk verplicht.

Het omgaan met verjaardagen kan hier een onderdeel van zijn. In een ouderschapsplan kun je bijvoorbeeld vastleggen:

  1. Of de verjaardagen apart of samen gevierd worden?
  2. Hoe om te gaan met nieuwe partners?
  3. Hoe kosten verdeeld worden
  4. Hoe kinderfeestjes verlopen
  5. Hoe om te gaan met cadeau’s

Is een gesprek met je ex-partner lastig?

Niet iedereen kan nog goed in gesprek met zijn/haar ex-partner. Wanneer dit niet wil kun je overwegen om een mediator te betrekken bij het vastleggen van afspraken. Afspraken vastleggen over verjaardagen is niet verplicht, alleen wanneer de communicatie moeizaam verloopt wel raadzaam om conflicten te voorkomen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen