Vanaf 2020 wordt óók de aftrek van partneralimentatie beperkt
29 mei 2019 
2 min. leestijd

Vanaf 2020 wordt óók de aftrek van partneralimentatie beperkt

Vorige week liet ik je weten dat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Daardoor wordt de termijn voor partneralimentatie vanaf 1 januari 2020 teruggebracht van 12 naar maximaal 5 jaar, maar alleen voor echtscheidingsverzoeken die vanaf die datum worden ingediend. Nu we het toch over partneralimentatie hebben: wist je al dat vanaf 2020 ook de aftrek voor partneralimentatie beperkt wordt? Maar dan voor iedereen?

Belastingplannen met gevolgen voor de aftrek partneralimentatie

Op Prinsjesdag 2018 presenteerde het kabinet nieuwe belastingplannen. Met deze plannen wilde het kabinet het aantal aftrekposten op de inkomstenbelasting beperken. Eind 2018 is zowel de Tweede als de Eerste kamer akkoord gegaan met de plannen. De meeste maatregelen zijn dit jaar al ingegaan, maar de beperking van de belastingaftrek voor partneralimentatie gaat pas vanaf 2020 in. Dat betekent dat de belastingaftrek stapsgewijs omlaag gaat, van 52% nu naar 37% in 2023:

  • 2019 : 52%
  • 2020 : 46%
  • 2021 : 43%
  • 2022 : 40%
  • 2023 : 37%aftrek van partneralimentatie beperkt

Gevolgen belastingplannen voor alimentatieplichtigen

Betaal jij op dit moment partneralimentatie? Dan is dat fiscaal aftrekbaar en mag je de betaalde bedragen opnemen in je aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van de hoogte van je belastbaar inkomen is de betaalde partneralimentatie op dit moment tegen een tarief van maximaal 52% aftrekbaar.

Vanaf 2020 gaan die percentages dus omlaag en in 2023 is het tarief nog maar 37%. Dat betekent dat je, afhankelijk van de hoogte van je belastbaar inkomen, vanaf 2020 steeds minder belastingvoordeel hebt. Dit heeft vooral gevolgen voor de hogere inkomens, vanaf € 68.600. Voor alimentatiegerechtigden met een dergelijk inkomen zullen de nettolasten flink stijgen. Zij blijven voor de inkomstenbelasting namelijk wel in de hoogste schijf vallen, met een toptarief van 52%.

Ik verdien meer dan € 68.600 en betaal partneralimentatie, wat nu?

Bij het berekenen van je partneralimentatie is rekening gehouden met de fiscale aftrek zoals die nu geldt. Maar omdat je straks minder kunt aftrekken zullen je maandelijkse netto alimentatielasten stijgen. Daardoor neemt je draagkracht af. Dat kan een aanleiding zijn om de partneralimentatie te laten herberekenen. Neem hiervoor gerust contact met mij op.

Nog niet gescheiden?

In mijn vorige blog adviseerde ik je om, als je bezig bent met of nadenkt over een scheiding, ook na te denken over het moment waarop je afspraken maakt over partneralimentatie of je het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient. Afhankelijk van jouw situatie kan het verstandig zijn om dat nog dit jaar óf juist pas volgend jaar te doen.

Alimentatie Sarah Köller Advocaat Mediator

Ga je toch dit jaar nog scheiden en is je inkomen doorgaans hoger dan € 68.600? Houd dan bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant rekening met de belastingplannen. Neem er bijvoorbeeld in op dat jullie ieder jaar dat de belastingaftrek afneemt een nieuwe alimentatieberekening zullen maken. Jullie kunnen ook afspreken om in 2019 de partneralimentatie af te kopen, zodat je nog optimaal van de hoge aftrek kunt profiteren.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen