Inmiddels ben je het misschien wel een beetje van mij gewend. Als ik in mijn dagelijks of zakelijk leven iets tegenkom waarvan ik denk dat jij er voor, tijdens of na je scheiding iets aan zou kunnen hebben, deel ik het met je. Dit kunnen boeken of artikelen zijn, maar ook films of podcasts. En het werd wel weer eens tijd voor een podcast. Graag bespreek ik een podcast die jou kan helpen om je gedachten op een rijtje te zetten als je twijfelt over de vraag: scheiden of blijven?
Over de podcast
In de podcast De Psychologie van Succes geven Albert Sonneveld (psycholoog en ondernemer) en Tonny Loorbach (o.a. ondernemer, spreker en coach) iedere week in een aflevering van 20 tot 25 minuten antwoord op vragen over persoonlijke ontwikkeling, geluk, uitdagingen en obstakels in het leven, zowel privé als zakelijk.
Zo variëren de onderwerpen van omgaan met stress en je eigen emoties tot het aanleren van nieuw gedrag en nieuwe gewoontes. Maar er is ook een aflevering die gaat over het doorhakken van knopen. Die aflevering heet ‘Vaste baan opzeggen en voor jezelf beginnen’. Ik hoor je denken: dat ga je toch niet hier bespreken, wat heeft dat te maken met mijn eventuele scheiding? Maar toch ga ik dat wel doen, want de situatie die Albert en Tonny in die aflevering bespreken, heeft namelijk raakvlakken met jouw situatie.
Verliesaversie bij scheiden
In deze aflevering spreken Tonny en Albert over het dilemma waar veel mensen mee worstelen: je wilt eigenlijk graag voor jezelf beginnen, maar dan moet je je vaste baan en dus ook je zekerheid opzeggen, waardoor de toekomst ongewis wordt. Hoe ga je daarmee om?
Als jij worstelt met de vraag of je wel of niet moet gaan scheiden, is er een grote kans dat je met eenzelfde vraag worstelt. Want hoewel de realiteit je aan de ene kant helemaal niet meer aanstaat en je daar uit zou willen ontsnappen, weet je aan de andere kant precies wat je wel hebt. Maar als je gaat scheiden komt je hele wereld op zijn kop te staan en weet je niet meer hoe je toekomst eruit zal zien. Dan zit je dus met vragen als: red ik het wel alleen? Wordt het straks echt beter? Doe ik echt wel goed aan een scheiding, wat als ik spijt krijg?
In de podcast bespreken Tonny en Albert dat deze gedachten voortkomen uit de angst om iets te kwijt te raken dat je kent. Die angst blijkt bij veel mensen groter dan de behoefte om het roer om te gooien. Dit wordt ook wel ‘verliesaversie’ genoemd. Volgens Albert schuilt in verliesaversie het gevaar dat je opbrandt: je blijft te lang in een baan (lees: relatie) vastzitten waarin je absoluut niet meer gelukkig bent.
Knopen doorhakken
Om je te helpen een knoop door te hakken geven Albert en Tonny in de podcast aan dat je jezelf een aantal vragen kunt stellen. Uiteraard zijn de vragen in de podcast gericht op het wel of niet opzeggen van je baan, maar je kunt ze ook stellen als je twijfelt over een scheiding:
- Wat betekent mijn relatie voor mij? Daarbij doel ik op de inhoud van je relatie, niet de vorm (‘het plaatje’, de zekerheid die je partner je biedt, etc.).
- Als de inhoud nog betekenis voor je heeft of weer zou kunnen hebben, wat wil je dan (ook aan de vorm) veranderen zodat het voor jou weer leuk wordt? En durf je er dan ook op te vertrouwen dat het beter zal gaan?
- En als de inhoud voor jou echt te weinig betekenis heeft om door te gaan, wat houdt je dan tegen om de knoop door te hakken? Waar komt je angst vandaan, en kan je nagaan of die angst misschien onterecht is? Ooit, lang geleden, voordat je je huidige partner ontmoette, kon je het toch ook alleen?
Tips: wel of niet scheiden
Los van deze vragen, die je een eind op weg moeten kunnen helpen, geven Albert en Tonny in deze podcast ook nog een aantal tips, die ik hieronder heb aangepast aan op de wel of niet scheiden-situatie:
- Als je naar aanleiding van de antwoorden op deze vragen eenmaal de beslissing hebt genomen om te blijven of te scheiden, stap dan af van het motto ‘Eerst zien, dan geloven’. Durf te geloven dat het echt beter wordt, voordat je het kunt zien. Die mindset zal je helpen om met meer vertrouwen de toekomst in te gaan.
- Ga je uit elkaar? Doe dat dan goed en netjes. Probeer – ook als je nu veel ruzie hebt – de ander daarbij ook dankbaar te zijn voor wat hij of zij je al die jaren heeft gegeven.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik zou je aan willen raden ook eens een van de andere afleveringen te beluisteren, er zitten er vast nog een paar bij waar je op dit moment iets aan hebt. Hoe jouw zoektocht ook uitpakt, welke beslissing je ook neemt, ik wens je veel sterkte en succes!