Kan je online scheiden?
10 maart 2019 
3 min. leestijd

Kan je online scheiden?

Alles kan tegenwoordig online. Je bestelde waarschijnlijk al een tijdje maaltijden, cadeaus en tickets online. Maar je kunt er ook cursussen volgen en vergaderen. Je laten coachen. Bankieren. Beleggen. Belastingaangifte doen. Een huis huren of bieden op een koophuis. En daten. Maar kan je ook online scheiden? Ja, dat kan ook. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Online scheiden

Als je online gaat scheiden meld je je aan bij een website, geef je je gegevens op en ontvang je vervolgens een aantal formulieren. Dit zijn modellen van een echtscheidingsconvenant en, als jullie kinderen hebben, een ouderschapsplan. Jullie moeten die modellen samen invullen en ondertekenen. Vervolgens controleert een advocaat de formulieren en dient ze voor jullie in bij de rechtbank, waarna de rechtbank de scheiding uitspreekt. Deze laatste handelingen gaan overigens nog op de ouderwetse manier, niet via internet, dus een volledige online scheiding is op dit moment nog niet mogelijk.

Online Scheiden by SARAHKÖLLER

Voor wie is een online scheiding geschikt?

Online scheiden is alleen geschikt als jullie gezamenlijk hebben besloten om te scheiden, samen goede afspraken kunnen maken en de financiële situatie niet te ingewikkeld is. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld als jullie ruzie hebben of een eigen onderneming, zullen jullie begeleiding en/of advies nodig hebben van een mediator, advocaten en financieel adviseurs. Een Online scheiding is dan niet altijd mogelijk.

Wat zijn de voordelen van online scheiden?

Net als bij veel andere online initiatieven zien de voordelen van online scheiden vooral op snelheid, gemak en kosten:

  • Als je online gaat scheiden regel je de scheiding wanneer jij dat wilt. Je hoeft geen vrij te nemen voor de afspraken met je advocaat of mediator, maar vult de formulieren in wanneer het jou uitkomt.
  • Online scheiden gaat sneller. Vaak is een online scheiding al binnen 6 tot 8 weken afgerond, terwijl een gemiddelde reguliere scheiding al snel 3 tot 4 maanden duurt.
  • Online scheiden is een stuk goedkoper. Een online scheiding kost, inclusief griffierechten en btw, ongeveer € 840,- per persoon. Een en ander is sterk afhankelijk van wat wel en wat niet is inbegrepen bij de aanbieder van online scheiden. Kom je in aanmerking voor een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand), dan kunnen de kosten zelfs zakken tot € 94,50 per persoon. Voor een gemiddelde reguliere scheiding ben je al snel minimaal € 3.000,- kwijt.

Voor en nadelen van Online Scheiden

Wat zijn de nadelen van online scheiden?

Maar er zitten ook nadelen aan online scheiden:

  • Een online scheiding is meestal geen maatwerk.
  • Je wordt niet op niet alle websites even goed voorgelicht over de keuzes die jullie hebben. En over de gevolgen van die keuzes. Daarbij loop je het risico dat later blijkt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, jullie bepaalde afspraken niet goed hebben doordacht of ze niet duidelijk genoeg hebben vastgelegd. Dan moet je alsnog een advocaat of mediator inschakelen.
  • Er is bij een online scheiding, mede door de snelheid, weinig of geen aandacht voor het emotionele aspect van een scheiding. Je moet dus zelf aandacht houden voor de verwerking van deze heftige beslissing. Zowel bij jezelf als bij je kinderen.

Je wordt niet op niet alle websites even goed voorgelicht over de keuzes die jullie hebben. En over de gevolgen van die keuzes.

Online Scheiden by SARAHKÖLLER

Pssst… ik heb een nieuwtje: binnenkort kan je via mijn website online scheiden. Ik wil daarmee een innovatief, snel en betaalbaar alternatief bieden voor een reguliere scheiding. Een kwalitatief goed alternatief bovendien, met de juiste begeleiding en expertise waar dat nodig is. Maar ook omdat ik het onzin vind dat je moet betalen voor zaken die je prima zelf zou kunnen doen.

Omdat ik het onzin vind dat je moet betalen voor zaken die je prima zelf zou kunnen doen.

De modellen van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan, voorzien van een praktisch stappenplan en duidelijke toelichting, zijn al klaar. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om mijn website ook klaar voor te maken voor online scheiden.

Vragen?

Heb je vragen over scheiden? Of heb je interesse in online scheiden via mijn website? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder. Uiteraard zal ik je op de hoogte houden van de lancering van online scheiden by SARAHKÖLLER.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen