Wie mag er bij een scheiding in het huis blijven wonen?
11 januari 2019 
3 min. leestijd

Wie mag er bij een scheiding in het huis blijven wonen?

Naast de vraag ‘Hoe regelen we het zo goed mogelijk voor de kinderen?’ is ‘Wie mag er in het huis blijven wonen?’ een van de meest gestelde vragen in mijn praktijk. Ik snap dat wel. Een scheiding heeft van zichzelf al een enorme emotionele impact. Als daar nog een verhuizing bijkomt staat je wereld helemaal op zijn kop. Zeker als de kinderen moeten meeverhuizen. Daarom leg ik je in dit blog graag uit hoe het zit.

Tijdens de scheiding

In de meeste gevallen willen partners tijdens de scheidingsprocedure al niet meer in hetzelfde huis blijven wonen. In sommige gevallen is dat zelfs onmogelijk, omdat de spanningen te hoog zijn opgelopen. Is dat bij jullie ook zo? Dan hebben jullie een paar opties:

  • Birdnesting. Dit is voor de kinderen waarschijnlijk het prettigst. Zij blijven dan in het huis wonen en jullie vliegen in en uit. Voor jullie zitten hier wel nadelen aan: het voelt vaak erg onrustig en jullie hebben drie huizen nodig.
  • Samen bepalen wie er in de woning blijft wonen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat degene die het meest bij de kinderen is in het huis blijft. Dat is voor de kinderen wel zo rustig. Als de andere partner nergens kan logeren en dus een ander huis moet huren, maak dan goede afspraken over de kosten. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan een mediator om jullie te helpen.
  • Een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Deze procedure loopt naast de echtscheidingsprocedure en je hebt er een advocaat voor nodig. Dit is eigenlijk alleen een optie als jullie er ook met een mediator niet samen uitkomen.

Je huis verlaten tijdens een scheiding

Na de scheiding: huurhuis

Wonen jullie nu in een huurhuis? Dan mogen jullie zelf bepalen wie er na de scheiding blijft wonen. Het maakt niet uit op wiens naam het oorspronkelijke huurcontract stond, jullie hebben allebei evenveel recht op de woning. Echtgenoten worden namelijk automatisch medehuurder. Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan een mediator in of vraag de rechter een beslissing te nemen. Hebben jullie kinderen? Dan wijst de rechter het huis meestal toe aan degene bij wie de kinderen het meest wonen. Hebben jullie geen kinderen? Dan maakt de rechter een belangenafweging.

Als bekend is wie er in het huis blijft wonen moeten jullie de verhuurder vragen de tenaamstelling op het huurcontract te wijzigen. Vraag dan ook meteen een technische inspectie aan, zodat jullie kunnen afrekenen met de verhuurder en allebei met een schone lei kunnen beginnen.

Degene die niet in het huurhuis blijft wonen, moet op zoek naar een ander (huur)huis. In veel (grote) steden is het erg lastig een huurhuis te vinden, maar in sommige gemeenten is een scheiding een reden om een urgentieverklaring te krijgen.

Na de scheiding: koophuis

Wonen jullie in een koophuis? Dan hangen jullie opties af van twee zaken:

Wie mag er bij een scheiding in het huis blijven wonen

Eén eigenaar

Als een van jullie eigenaar is van het huis en jullie niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd hoeven jullie geen beslissing te nemen. Degene die eigenaar was blijft eigenaar. Zijn jullie wel in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan valt het huis mogelijk in de gemeenschap en zal het verdeeld moeten worden. Hebben jullie huwelijkse voorwaarden en hebben jullie daarin afspraken gemaakt over het huis? Dan zijn deze afspraken van toepassing.

Allebei eigenaar

Staat het huis op jullie beider naam? Dan hebben jullie verschillende mogelijkheden.

  • Het huis verkopen: Als jullie allebei de hypotheek niet alleen kunnen betalen is verkopen meestal de enige optie, tenzij het jullie lukt om hele goede afspraken te maken. Maar ook als jullie allebei een nieuwe start willen maken na de scheiding kunnen jullie ervoor kiezen het huis te verkopen. De eventuele overwaarde of de restschuld die na de verkoop overblijft moeten jullie dan samen verdelen.
  • De hypotheek overnemen. Wil een van jullie in het huis blijven wonen en lukt dat ook, qua hypotheeklasten? Dan kan diegene de hypotheek overnemen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Jullie moeten dan wel rekening houden met de overwaarde of restschuld. Die zal tussen jullie verdeeld moeten worden.

Vragen

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen