Scheiden en een voorlopige voorziening: zo zit het
02 november 2018 
2 min. leestijd

Scheiden en een voorlopige voorziening: zo zit het

In mijn blogs lees je veel over mediation bij scheiden. En over hoe belangrijk het is dat jullie tijdens en na de scheiding met elkaar blijven overleggen, vooral als jullie kinderen hebben. Maar ik weet ook wel, soms is dat gewoonweg niet mogelijk, zeker in het begin. Heeft de één de ander te veel gekwetst en is de vlam in de pan geslagen? Lukt het niet om constructief afspraken te maken? Een voorlopige voorziening kan dan rust in de tent brengen. In dit blog lees je er meer over.

Wanneer heb je een voorlopige voorziening nodig?

Als je gaat scheiden moet je veel regelen. Wie er in het huis blijft wonen bijvoorbeeld, wat er met de kinderen gebeurt en hoe jullie de financiën gaan regelen. Soms duurt het lang om dit allemaal definitief te regelen en vast te leggen. Zeker als jullie ruzie hebben en het zelfs over de kleinste dingen moeilijk eens worden.

In dat soort gevallen is het vaak ook een hele opgave om tijdens de scheiding tijdelijke praktische afspraken met elkaar te maken. Voor die gevallen is er de voorlopige voorziening.

Wat is een voorlopige voorziening?

Een voorlopige voorziening is een uitspraak van de rechter, waarin hij voorlopige beslissingen neemt over een aantal praktische zaken tijdens de scheiding. Deze beslissingen zorgen als het goed is voor rust in de tent, zodat jullie je hoofd vrij hebben om te werken aan de scheiding.

Voorlopige voorziening, een tijdelijk regeleing om rust te brengen tijdens de scheiding

Om een voorlopige voorziening aan te vragen heb je een advocaat nodig. In een verzoekschrift vraagt deze advocaat namens jou aan de rechter om een beslissing te nemen over de volgende onderwerpen:

  • Wie mag er tijdens de scheiding in het huis blijven wonen?
  • Wie mag welke gemeenschappelijke spullen wanneer gebruiken?
  • Bij wie gaan de kinderen wonen?
  • Hoe ziet de omgangsregeling met de andere ouder er dan uit?
  • Hoe voorzien jullie elkaar van informatie over de kinderen? 
  • Wat is de hoogte van de tijdelijke partner- en/of kinderalimentatie?

Het is niet noodzakelijk dat jullie de echtscheidingsprocedure al officieel zijn gestart op het moment dat je een voorlopige voorziening aanvraagt. Je moet dan wel binnen vier weken na het aanvragen, ook het officiële echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indienen. Alleen dan blijft de voorlopige voorziening in stand tot de scheiding officieel is. Doe je dat niet? Dan vervalt de voorlopige voorziening, behalve als de rechter anders beslist.

De uitspraak van de rechtbank over de voorlopige voorziening is bindend. Dat betekent dat je er ook echt aan moet houden. Ben je het met de uitspraak niet eens? Dan kan je niet in hoger beroep. Je kunt de rechter wel vragen de voorziening te wijzigen, maar dat kan eigenlijk alleen als de rechter bij de uitspraak van de verkeerde gegevens is uitgegaan.

Als de echtscheidingsprocedure heel lang duurt en de omstandigheden zijn gewijzigd mag je de rechtbank ook vragen om de voorlopige voorziening te wijzigen.

Voorlopige voorziening: en nu? De echtscheidingsprocedure

Als de rechter uitspraak heeft gedaan weten jullie allebei voorlopig waar jullie aan toe zijn. Jullie kunnen dan gaan werken aan de definitieve afspraken over jullie scheiding. Het feit dat jullie een voorlopige voorziening nodig hadden om tijdelijke zaken te regelen betekent niet automatisch dat jullie dan ook in een vechtscheidingsprocedure belanden. Wellicht lukt het jullie alsnog om samen afspraken te maken.

In onderstaand filmpje leg ik uit hoe een echtscheiding een vechtscheiding kan worden. Maar ook wat je moet doen om als een vechtscheiding dreigt te ontstaan, hoe je kunt deëscaleren.

Lukt dit niet en laten jullie de definitieve beslissingen ook aan de rechter? Dan is het goed om te beseffen dat de beslissingen die de rechter in de voorlopige voorziening nam ook echt voorlopige beslissingen zijn. In de echtscheidingsprocedure kunnen de beslissingen anders uitvallen. Houd daar dus rekening mee en bereid ook je kinderen daarop voor.

Vragen?

Heb je vragen over deze blog? Of wil je een voorlopige voorziening aanvragen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen