Omgaan met stress tijdens de scheiding
30 juni 2020 
4 min. leestijd

Omgaan met stress tijdens de scheiding

Stress tijdens de scheiding is bijna niet te voorkomen. Want scheiden is, naast het overlijden van een dierbare, één van de meest stressvolle situaties waar je als mens in kunt belanden. Daarvoor hoef je niet getrouwd te zijn. Ook als je samenwoont en na jaren uit elkaar gaat, is dat stressvol.

Stress en burn-out coach Ruud Meulenberg ziet regelmatig hoeveel stress een scheiding met zich meebrengt. Er ligt een onzekere toekomst voor je. Waar ga je wonen en ga je straks niet in de financiële problemen komen? Als je door je partner aan de kant wordt gezet zullen ook gedachten meespelen, zoals ben ik wel leuk genoeg en zal ik ooit nog een andere partner vinden?

Hebben jullie samen kinderen, dan zullen jullie het hen moeten vertellen. Dat is een moeilijk moment. Er komen veel vragen, waar je nu nog geen antwoord op hebt. De vaste basis valt onder je voeten weg, dat zorgt voor veel stress. Deze stress slaat over naar alle gezinsleden, waardoor er een gespannen sfeer ontstaat.

Te lang in een gespannen situatie leven en onder grote druk staan kan een burn-out in de hand werken. Dat is wel het laatste wat je nu kunt gebruiken. Probeer daarom zo goed mogelijk met stress om te gaan tijdens de scheiding met de tips in deze blog.

Stress door emoties tijdens de scheiding

Zodra je van je partner hoort dat hij of zij van je wil scheiden zul je heftige emoties ervaren. Zelfs als het je eigen beslissing is. Is het niet je eigen beslissing dan zul je zeker door een rollercoaster aan emoties gaan. Je hoofd loopt over van de vragen. Je kunt boos zijn, omdat je relatie is gestrand. Verdrietig, omdat je afscheid moet gaan nemen van je leven zoals het nu is. En angstig voor de onzekere toekomst die je tegemoet gaat.

Je kunt jezelf dingen gaan verwijten. Had je kunnen voorkomen dat je partner van je wil scheiden? Je voelt je alleen en in de steek gelaten, ben je echt niet leuk genoeg meer?
Al deze negatieve emoties vragen veel energie. Er is een constante spanning in je lijf en je komt niet meer tot rust. Deze stress maakt dat je vatbaarder bent voor allerlei kwaaltjes, ziektes en zelfs depressieve gevoelens.

Stress tijdens scheiding

Accepteer dat jullie gaan scheiden

Misschien heb je nog de hoop dat jullie opnieuw bij elkaar komen. Dit kan je gaande houden, maar je loopt ook het risico te blijven hangen en niet naar je toekomst te kijken. Ook als je niet zelf hebt gekozen voor de scheiding is het belangrijk de situatie te accepteren zoals hij nu is.

Je boosheid op je ex afreageren voelt misschien op dat moment fijn, maar je schiet er weinig mee op. Als je in een vechtscheiding belandt, ben je nog verder van huis. De kans dat je een lange, slepende en stressvolle scheiding tegemoet gaat, is dan vele malen groter.

Je kunt deze situatie niet veranderen. Als je partner niet meer met je verder wil, zul je dat moeten accepteren. Veranderen kan niet, maar je kunt wel zelf kiezen hoe je ermee omgaat.

Je wilt scheiden, dat is stressvol

Als het niet je eigen keus is om te gaan scheiden kan het hard aankomen. Maar ook als het wel je eigen beslissing is, ervaar je hier veel stress van. De keus maken is niet makkelijk, want ook jouw leven gaat ingrijpend veranderen. Angst, verdriet en schuldgevoelens tegenover de kinderen horen er ook bij. Stop deze emoties niet weg, maar neem ze serieus.

Je scheiding goed regelen voorkomt langdurige stress

Er komt veel kijken bij het regelen van een scheiding. Het huis, de inboedel, al jullie spullen, vermogen, verzekeringen en ga zo maar door. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Hebben jullie kinderen? Dan zal ook voor hen alles goed geregeld moeten worden.

Als er zoveel op je afkomt kan het al snel gebeuren dat er dingen vergeten worden. Daar merk je vaak niet direct iets van, maar als je er na jaren achter komt dat bijvoorbeeld jullie pensioen niet goed geregeld is tijdens de scheiding, dan kan dit voor hele stressvolle situaties zorgen.

Een mediator helpt jullie alles goed te regelen tijdens de scheiding. Dat biedt rust en zekerheid, zodat langdurige stress voorkomen wordt.

Stress verlagen tijdens scheiding

Blijf voor jezelf zorgen tijdens de scheiding

In stressvolle tijden blijf je van hot naar her rennen en heb je weinig aandacht meer voor jezelf. Dit kan zich tegen je keren op het moment dat je denkt er doorheen te zijn. Is eindelijk de scheiding geregeld, stort je in en belandt je in een burn-out. Dat wil je niet.

Blijf daarom ook tijdens de scheiding goed voor jezelf zorgen. Ontspan bewust en zorg dat je voldoende beweging krijgt. Lekker naar buiten gaan helpt je lichaam zich te herstellen en ontspannen, zodat die stresshormonen afnemen.

Gezonde voeding, beweging en de juiste voedingsstoffen verminderen stress en zorgen dat je beter door deze periode heen kunt komen. Ook je zelfvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. Bouw je zelfvertrouwen weer op, door dingen te doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Ga om met mensen waarbij jij je goed voelt. Misschien geeft de scheiding je een ander gevoel, maar jij bent nog steeds een leuk mens.

Te veel stress tijdens de scheiding? Vraag om hulp

Merk je dat je te veel stress ervaart door de scheiding? Kun je niet goed ontspannen en merk je dat je jezelf niet meer kunt motiveren om leuke dingen te doen? Wacht niet te lang met het zoeken naar een coach. Het is heel normaal om hulp te vragen. Iemand hebben die je door deze periode heen helpt, is heel effectief en voorkomt ernstigere klachten.

Als je eenmaal in een burn-out terechtkomt, ben je daar niet zomaar weer uit. Dit kan jaren duren. Ben je er op tijd bij, dan kun je een daadwerkelijke burn-out voorkomen. Met de coaching van Ruud Meulenberg en zijn team ga je aan de slag met het verminderen van stress en stressklachten. Zo voorkom je erger.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Maak kennis met Ruud Meulenberg, stress en burn-out coach. 

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen