Houd er altijd rekening mee dat bepaalde zaken zoals alimentatiebedragen, regels en wetten periodiek gewijzigd kunnen worden. Voor de meeste actuele stand van zaken neem je bij voorkeur contact met mij op.
Je hebt na je scheiding weer een nieuwe liefde gevonden. En nu zijn jullie zo ver dat jullie willen gaan samenwonen. Wat fijn! Maar sinds je scheiding betaal of ontvang je iedere maand partneralimentatie. En je vraagt je af of dat nu gaat veranderen? Lees dan snel verder, in dit blog geef ik je het antwoord op die vraag.
Uitgangspunten partneralimentatie
In een eerder blog vertelde ik je alles over partneralimentatie. Daarin kan je lezen dat de partneralimentatie gebaseerd is op jullie behoefte en jullie beider draagkracht. Daarbij gebruiken we richtlijnen als hulpmiddel om de hoogte van de alimentatie te berekenen. Deze richtlijnen noemen we de Tremanormen.
Behalve als jullie een zogenaamd niet-wijzigingsbeding in het echtscheidingsconvenant hebben opgenomen, kunnen jullie de hoogte van het alimentatiebedrag (laten) wijzigen op het moment dat jullie omstandigheden wijzigen. Als een van jullie meer of juist minder inkomsten krijgt bijvoorbeeld. Op dat moment wijzigt je draagkracht namelijk. Ook als je gaat samenwonen met een nieuwe partner kan je draagkracht wijzigen. Wat dat betekent voor de partneralimentatie is afhankelijk van de vraag of je alimentatie betaalt of ontvangt.
Je betaalt partneralimentatie en gaat samenwonen
Als je partneralimentatie betaalt en gaat samenwonen met je nieuwe partner kan dat een wijziging in je draagkracht tot gevolg hebben. Heeft je nieuwe partner eigen inkomsten? Dan krijg je mogelijk minder vaste lasten, omdat je de hypotheek of de huur en het levensonderhoud nu met je nieuwe partner kunt delen. Daarmee wordt je draagkracht groter. Maar omdat we het onwenselijk vinden dat je nieuwe partner via een omweg meebetaalt aan jouw partneralimentatie hoef je alleen in sommige gevallen meer partneralimentatie te betalen. Houd er wel rekening mee dat je ex een nieuwe alimentatieberekening zal willen laten maken.
Krijg je juist meer vaste lasten? Bijvoorbeeld omdat jullie samen in een nieuw duur huis gaan wonen en je partner er een veel hogere levensstandaard op nahoudt? Of omdat jullie samen nog een kindje krijgen? Of omdat je nieuwe partner niets of weinig verdient? Dan zou het zo kunnen zijn dat je minder partneralimentatie hoeft te betalen, omdat je draagkracht is afgenomen. In dat geval kan het lonen om een herberekening te laten maken.
Je ontvangt partneralimentatie en gaat samenwonen
Als je partneralimentatie ontvangt en je ‘als ware je gehuwd’ gaat samenwonen met je nieuwe partner, bepaalt de wet (artikel 160 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek) dat de verplichting om alimentatie te betalen stopt. Dat is ook het geval als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Samenwonen als ware je gehuwd
Wat betekent nu de zinsnede ‘als ware je gehuwd’? De wet zegt er niets over. Maar het idee achter de beëindiging van de partneralimentatie is dat jij als je gaat samenwonen ‘als ware je gehuwd’ een onderhoudsrelatie met je nieuwe partner krijgt, waardoor je ex niet meer voor je hoeft te zorgen.
Rechters hebben daarom bepaald dat er sprake is van deze vorm van samenwonen als de liefdesrelatie al een tijdje duurt, jullie met elkaar samenwonen, een gemeenschappelijke huishouding voeren en er sprake is van wederzijdse verzorging.
Of dat allemaal het geval is hangt in de praktijk sterk af van de omstandigheden van het geval. Zo zijn er zaken bekend waarbij er geen sprake was van samenwonen, ondanks het feit dat de nieuwe partners stonden ingeschreven op één adres. Maar er zijn ook zaken bekend waarin de rechters hebben bepaald dat daar wel sprake van was, ondanks het feit dat de nieuwe partners allebei nog steeds een eigen woning hadden.
Overigens is het – als jullie goed uit elkaar gaan – mogelijk om in het echtscheidingsconvenant op te nemen dat de alimentatieverplichting pas echt stopt als je nieuwe situatie een bepaalde tijd heeft geduurd. Dit omdat de alimentatieverplichting van je ex niet herleeft op het moment dat jij en je ex-partner ook weer uit elkaar gaan. Een dergelijke bepaling voorkomt wellicht dat je de neiging krijgt om niet direct helemaal eerlijk te zijn over je nieuwe situatie, omdat je bang bent definitief afstand te doen van je partneralimentatie.
Kinderalimentatie
Als een van jullie gaat samenwonen met een nieuwe liefde kan dat ook gevolgen hebben voor de kinderalimentatie. En als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan heeft dat zeker gevolgen voor de kinderalimentatie. Ik vertel je daar alles over in mijn volgende blog: Samenwonen met een nieuwe partner: wat betekent dat voor de kinderalimentatie?
Vragen?
Heb je vragen over partneralimentatie? Of wil je een nieuwe berekening laten maken? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.