Zorgvuldig scheiden, hoe doe je dat?
20 augustus 2015 
2 min. leestijd

Zorgvuldig scheiden, hoe doe je dat?

In april 2014 schreef ik er al over, de voorbeeldige scheiding van rolmodel Gwyneth Paltrow en Chris Martin van de band Coldplay. Hun persbericht over de scheiding luidde als volgt:

Zorgvuldig scheiden: Conscious Uncoupling

It is with hearts full of sadness that we have decided to separate. We have been working hard for well over a year, some of it together, some of it separated, to see what might have been possible between us, and we have come to the conclusion that while we love each other very much we will remain separate. We are, however, and always will be a family, and in many ways we are closer than we have ever been. We are parents first and foremost, to two incredibly wonderful children and we ask for their and our space and privacy to be respected at this difficult time. We have always conducted our relationship privately, and we hope that as we consciously uncouple and coparent, we will be able to continue in the same manner.

Kunnen ze het waarmaken, zorgvuldig scheiden, dacht ik toen. Dat lijkt het geval. Geen ruzies of zwartmakerij in het openbaar, respect voor elkaar en de nieuwe partners en vooral heel veel respect voor ieders rol als ouder. Hoe doen ze dat toch? En waarom lukt het zovelen niet? Hun eigen scheidingsmelding licht een tipje van de sluier op.

Tips voor zorgvuldig scheiden, 5 do’s

  • Doorloop het traject voorafgaande de scheidingsbeslissing samen. Ga in relatietherapie om zeker te weten dat het huwelijk echt niet meer te redden valt. Om zeker zijn dan alles is geprobeerd. Een zorgvuldig einde van het huwelijk legt de basis voor zorgvuldig scheiden.
  • Zoek indien nodig begeleiding voor jezelf in het traject voor en tijdens de scheiding.
  • Neem als uitgangspunt dat je familie van elkaar blijft.
  • Jullie zijn samen ouders en jullie blijven dat ook. Samen zal je die taak ook na de scheiding moeten volbrengen.
  • Denk niet dat zorgvuldig scheiden makkelijk is. De weg van partners naar ex partners kost inspanning, tijd en aandacht. De weg van ex partners naar co-ouders ook. Soms is het nodig hierbij hulp in te schakelen. Rust, ruimte en respect zijn nodig om deze transformaties te volbrengen.

Vermijd deze valkuilen, 5 don’ts

  • Een te snelle scheidingsbeslissing, waardoor niemand de tijd tot verwerken krijgt en altijd kan blijven knagen of de scheiding met meer inspanning niet voorkomen had kunnen worden.
  • Te weinig hulp bij het verwerken van de scheiding of de overgang naar de verschillende rollen, zeker als de scheidingsbeslissing eenzijdig is.
  • Gebrek aan respect voor de andere ouder als ouder. Geen vertrouwen dat de ander voor de kinderen even belangrijk is als jij.
  • Het voornemen om de ander na de scheiding uit je eigen leven te bannen en alleen nog maar over de hoogstnodige zaken te spreken (en dan het liefst nog aan de deur want ‘hij / zij komt mijn huis niet meer in’), staat zorgvuldig scheiden absoluut in de weg.
  • Blijven hangen in je rol als ex partner, met alle verwijten van dien, waardoor er geen ruimte is om samen ouders te blijven.
Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen