Keuze scheiding veel vaker van vrouw
05 april 2016 
in Opinie
1 min. leestijd

Keuze scheiding veel vaker van vrouw

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat lesbiennes twee keer vaker scheiden dan de homostellen. En dat verbaast mij niets. In mijn scheidingspraktijk, waarin ik veel heterostellen tegenkom, zijn het vaak de vrouwen die de keuze voor de scheiding maken. Dit wordt bevestigd door een Amerikaans onderzoek van Michael Rosen, socioloog aan de Stanford University. In 69% van de gevallen nam de vrouw het initiatief om te gaan scheiden. Tegenover dus maar 31% van de mannen.

Keuze scheiding ondanks de financiële afhankelijkheid

En dat is best opmerkelijk aangezien vrouwen vaak gedeeltelijk of soms geheel financieel afhankelijk zijn van hun man. En toch kiezen ook die vrouwen kennelijk eerder voor financieel ongemak dan voor het voortzetten van een relatie waarin ze zich niet meer thuis voelen. Hierbij dient nog in ogenschouw te worden genomen dat afhankelijke vrouwen langer in een relatie zullen blijven waarin zij niet gelukkig zijn dan vrouwen die een eigen carrière hebben. Als de emancipatie voort schrijdt zal dit leiden tot nog hogere percentages van scheidende vrouwen.

Keuze scheiding wordt voor veel vrouwen niet belemmert door eventueel financieel ongemak. 

Vrouwen sneller kritisch over hun relatie

Volgens hetzelfde onderzoek van de Stanford University blijken veel mannen de breuk niet te hebben zien aankomen. Weer een stereotype. Vrouwen willen over de relatieproblemen praten en hulp zoeken. En dit gaat grotendeels langs de mannen heen. Misschien wordt de ontevredenheid van de vrouwen te subtiel gebracht of steken mannen hun kop te diep in het zand.

Mannen meer tevreden?

En als het erop aankomt nemen mannen nu eenmaal veel minder vaak de stap om problemen in de relatie aan te kaarten en bespreekbaar te maken. Ook als zij niet tevreden zijn over hun relatie laten ze het vaker maar zoals het is, de keuze scheiding wordt minder snel gemaakt. Of misschien zijn mannen gewoon meer tevreden over hun relaties dan vrouwen dat zijn.

Lang en gelukkig, als homo heb je de beste papieren

In het licht van het onderzoek is het in ieder geval niet verwonderlijk dat lesbiennes vaker beslissen om uit elkaar te gaan dan homostellen. Als mijn theorie correct is zouden homostellen zelfs veel minder vaak scheiden dan heterostellen. Twee mannen bij elkaar die het allebei wel goedvinden zo, en tevreden (genoeg) zijn met hun relatie.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen