Dag van de scheiding
10 september 2015 
1 min. leestijd

Dag van de scheiding

Vrijdag 11 september 2015

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen op den duur scheidt. Voor vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediator kortweg de vFAS was dit de aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen. Op deze dag wordt landelijk aandacht  gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen: de Dag van de Scheiding.

Vfas congres voorafgaand aan de dag van de scheiding

Op 10 september vond het congres van de vFAS plaats met het onderwerp ‘Scheiden zonder vechten’. Dat hoort het doel te zijn van een goede familierechtadvocaat. Sommigen zetten hierbij vraagtekens, ‘is een juridische strijd voeren niet juist de core business van advocaten?’ Ergens is dat wel zo. Maar niet helemaal. In de Gedragsregel voor advocaten staat in regel 3: ‘De advocaat dient voor ogen te houden dat een regeling in der minne de voorkeur verdient boven een proces.’

In der minne schikken op een heel ander niveau: Uit elkaar, met respect voor elkaar

Familierechtadvocaten en Mediators van de vFAS hebben dit in der minne schikken naar een heel ander niveau getild. In plaats van aan te sturen op een proces, voorafgegaan door een soms halfzachte poging om te schikken, doen wij het anders. Wij proberen mensen die een eigen advocaat zoeken voor hun scheiding zo ver te krijgen dat zij samen komen in plaats van alleen. Wij proberen om de echtgenoten met zijn tweeën aan tafel te krijgen in het kader van Mediation. Een gezamenlijke Mediator voor beide echtgenoten. Op deze manier wordt voorkomen dat ieder der partijen een eigen advocaat in de arm neemt met alle risico op verwijdering en escalatie van dien.

Onderzoek wijst uit dat mensen die via Mediation scheiden, meer tevreden zijn over de uitkomsten, tijdsduur en kosten.

Samen trouwen, samen scheiden

Als je samen trouwt, samen je leven opbouwt, al dan niet gezegend met een kinderschare. Dan ga je ook samen uit elkaar, en daar staan de advocaat/Mediators van de vFAS voor.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen