Relatietherapie, scheiden of beide?

Relatietherapie, scheiden of beide?

Loop je tegen serieuze problemen in je relatie aan en overweegt één van jullie twee een echtscheiding? Dan is het verstandig om in relatietherapie te gaan.

Relatietherapie kan je relatie redden

Tijdens de relatietherapie ga je met je partner in gesprek. Alle zaken die je normaal niet met elkaar kunt of wilt bespreken, kunnen hierbij aan bod komen. In de neutrale omgeving en onder begeleiding van jullie therapeut ontstaat er een veilige omgeving waarin jullie je emoties kunnen uiten. De therapie kan inzicht geven in wat er niet goed gaat en tools aanreiken om tot herstel te komen. Het helpt om te zeggen wat thuis onbesproken blijft. Dat kán ertoe leiden dat de echtscheiding wordt afgewend.

Relatietherapie helpt bij de verwerking

Ook als relatietherapie niet leidt tot relatieherstel, dan nog is het zinvol geweest en heeft de therapie een positief effect. Scheiden is niet fijn, maar als je niet begrijpt ‘waarom’, is het moeilijker om de scheiding te verwerken. Dankzij de therapie verbetert de communicatie tussen jullie en de persoon die niet wil scheiden, heeft door de therapie vaak inzicht gekregen in de beweegredenen van de ander. Dat helpt bij de verwerking en helpt je voorkomen dat je bij een volgende relatie in dezelfde valkuilen trapt. In ieder geval geeft relatietherapie de gelegenheid te bespreken hoe het zo heeft kunnen groeien.

Wanneer is relatietherapie zinvol?

Wanneer je op een van onderstaande vragen ‘ja’ antwoordt, kan relatietherapie heilzaam zijn:

1. Lijken conflicten onoplosbaar en telkens een variatie op hetzelfde thema?

2. Frustreert het je dat je partner kennelijk niet begrijpt wat jouw punt of wens is?

3. Wil je graag dat je partner begrijpt hoe jij denkt, dingen voelt of ervaart?

Maak van je hart geen moordkuil

Tijdens de relatietherapie krijg je de mogelijkheid om datgene wat jou of je partner werkelijk dwarszit met elkaar te bespreken.

De relatietherapeut zorgt daarbij voor een setting waarin ruimte is voor zowel jou als voor je partner. Daardoor voelen jullie je allebei gehoord. Tussen jullie ontstaat ruimte en je kunt samen tot de kern komen van wat er mis is in jullie relatie. Relatietherapie geeft je inzicht in de problemen en patronen die er in jullie relatie zijn geslopen. Soms kun je met de tools die een relatietherapeut je aanreikt je relatie redden. Soms is het daarvoor al te laat.

Maar dat wil niet zeggen dat de therapie zinloos is. Je krijgt in ieder geval meer inzicht in jezelf en dat maakt je sterker voor jouw toekomst.

Reactie plaatsen