Kosten
Sarah Köller
Kosten
12/03/2015
2 min
0

Scheiden goedkoop en snel vs. duur en zorgvuldig

12/03/2015
2 min
0

Raad voor Rechtsbijstand

Bij toeval kwam ik van de zomer een site tegen waarop online Mediation werd aangeboden door de Raad voor Rechtsbijstand. Enigszins verbaasd belde ik met de Raad om te informeren waarom ik (als bij de Raad geregistreerd Mediator) hiervoor niet was benaderd. Fijn dat ik belde. Het project was nog in de proeffase en ik mocht best meedoen. Cursus online Mediation van de Raad gevolgd en nu mag ik van start als online Mediator en Beslisser. Maar mag ik dat wel als ik mijn gedragsregels van de Orde van Advocaten volg?

Er wordt al een aantal jaar door de overheid naarstig gezocht naar mogelijkheden om te bezuinigen op de kosten van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Naast de bezuinigingen op het gebied van het strafrecht is nu, naar het zich laat aanzien ook een mogelijkheid gevonden in het familierecht: scheiden goedkoop en snel.

Online scheiden beter dan mediation??

Volledig online scheiden met hulp van de Rechtwijzer. Het wordt door de Raad zelfs geponeerd als een zorgvuldiger en beter alternatief dan scheiden via traditionele Mediation.

“Waar persoonlijk contact kan leiden tot irritaties en vijandigheid blijkt dat communicatie via een conflictoplossingsplatform – waarbij men zelf het tempo bepaalt – juist kan helpen bij het maken van evenwichtige afspraken en het vermijden van escalaties. Dit heeft een positieve invloed op de onderlinge verhouding tijdens en na de scheiding en dat is voor het welzijn van de kinderen cruciaal” zo meldt het persbericht. Het is de vraag of dit zo is. Gaan partijen de zorgregeling ook online uitvoeren, om irritatie en vijandigheid te voorkomen?

De doe het zelf scheiding

De deskundige begeleiding bij Rechtwijzer blijft zeer beperkt. Partijen stellen zelf en in hun eigen woorden het convenant en ouderschapsplan op. De Mediator krijgt voor de toets van het convenant en ouderschapsplan en het indienen van het verzoek tot scheiding in totaal namelijk maar 2,5 uur tijd.Dat is scheiden goedkoop en snel, maar zorgvuldig…?

Orde van Advocaten

In deze tijd is het niet mogelijk om het werk te doen dat de Orde van Advocaten van ons verlangt. En wat dat is, is kort geleden door de tuchtrechter (de raad van discipline d.d. 29 juni 2015) nog eens fijntjes op een rij gezet. In deze uitspraak staat dat dat de advocaat-Mediator:

  • De juridische juistheid moet toetsen van de afspraken van partijen;
  • Partijen erop moet wijzen als ze met minder genoegen nemen;
  • Dient te toetsen of er informed consent is;
  • Hiertoe het convenant en ouderschapsplan met partijen moet bespreken.

Om aan deze voorwaarden te voldoen moet de advocaat-Mediator inzicht krijgen in het vermogen en de schulden. In het inkomen nu (alimentatie) en in de toekomst (pensioen) en in de kindregelingen. En dat alles binnen 1,5 uur (het andere uur gaat zitten in het indienen van het scheidingsverzoek, de correspondentie hieromheen, en het uiteindelijk inschrijven van de scheiding). Voor een gewone Mediation krijgt de Mediator hiervoor van de Raad 8 uur, hetgeen al weinig is.

Hiernaast heeft de advocaat- Mediator die een scheidingsverzoek indient ook de plicht om de identiteit te toetsen van de cliënten. Anders heb je straks online iemand gescheiden die nergens van weet. Dit kan alleen persoonlijk en niet online. Dit is in de Rechtwijzer niet voorzien.

Scheiden goedkoop en snel

Het lijkt erop dat de Raad voor Rechtsbijstand, gesteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie, carte blanche krijgt om scheiden goedkoop en snel te regelen, ongeacht de gevolgen.

Zo snel en goedkoop dat advocaten die aan Rechtwijzer meewerken niet de tijd krijgen om aan de gedragsregels te voldoen. Scheiden goedkoop en snel, zo goedkoop en snel zelfs dat partijen die zonder degelijke informatie en advies scheiden, wel eens van een erg koude kermis thuis kunnen komen als ze later merken dat ze afstand hebben gedaan van rechten of als er gaten blijken te zitten in de regelingen.

Dit legde ik voor aan Liselotte Maas van de Rechtwijzer. Een inhoudelijk antwoord kreeg ik nog niet. Onderwijl gaat de Rechtwijzer, “scheiden goedkoop en snel” wel van start en worden de persberichten uitgezonden. Voorlopig doe ik niet mee. Ik houd u op hoogte.

Reacties
Categorieën