Je bent al even gescheiden en hebt een nieuwe partner, met wie je graag wilt gaan samenwonen. Of je hebt besloten dat je graag dichter bij je familie en vrienden van vroeger wilt wonen. Misschien was je wel voor de liefde naar Nederland verhuisd en wil je nu terug naar je geboorteland. Je wilt dus verhuizen, met de kinderen. Mag dat zomaar? Ik vertel je graag meer over scheiden verhuizen met kind.
Hoe hebben jullie het gezag geregeld?
Het antwoord op de vraag of dat zomaar mag hangt af van hoe jullie het ouderlijk gezag hebben geregeld. Heb jij alleen het gezag? Dan mag je in principe gewoon verhuizen, zelfs naar het buitenland. Ga je ver(der) weg wonen van je ex-partner? Denk dan wel na hoe je vorm gaat geven aan de omgangsregeling. Je ex en de kinderen hebben tenslotte wel recht op contact.
Gezamenlijk gezag?
Hebben jij en je ex het gezamenlijk gezag over de kinderen? Dan moeten jullie belangrijke beslissingen over de kinderen ook na de scheiding samen blijven nemen. Veel mensen weten dit niet, maar een verhuizing is zo’n belangrijke beslissing. Dat betekent dat je voor je verhuizing toestemming moet vragen aan je ex. Als het om een verhuizing binnen je huidige woonplaats of niet te ver weg gaat, zal dat meestal niet veel problemen opleveren. Wil je ver(der) weg gaan wonen, of zelfs in het buitenland? Dan bestaat de kans dat je ex geen toestemming geeft.
Toestemming geweigerd?
Heeft jouw ex-partner geen toestemming gegeven? Dan kan dat een flinke tegenvaller zijn. Zeker als je het nieuwe huis al hebt gekocht of het huurcontract al hebt getekend. Maar ook als dat niet zo is had je je vast al verheugd op je nieuwe toekomst.
Ik adviseer je om te kijken of je er toch niet met je ex uit kunt komen, bijvoorbeeld door te overleggen over het aanpassen van de omgangsregeling. Probeer dit eventueel met de hulp van een in echtscheidingen gespecialiseerde mediator. Komen jullie er echt niet uit? Dan kan je de rechter om vervangende toestemming vragen.
Vervangende toestemming
De rechter houdt bij de beoordeling van een verzoek om vervangende toestemming vooral rekening met de belangen van jullie kinderen, maar neemt ook de belangen en omstandigheden van jou en je ex-partner mee in de beslissing.
In de praktijk hangt het sterk af van de omstandigheden van het geval of je verzoek slaagt. Je moet het verzoek in ieder geval goed onderbouwen. Zo moet uit je verzoek onder meer blijken dat je de verhuizing goed hebt doordacht en voorbereid. Zo moet je hebben nagedacht over de verdeling van de zorgtaken, het eventuele co-ouderschap of de omgangsregeling. Daarnaast moet er een noodzaak zijn om te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je wordt overgeplaatst voor je werk. Of omdat je bij je nieuwe partner wilt gaan wonen, die voor zijn of haar werk moeilijk zelf kan verhuizen. Ook moet je je ex hebben aangeboden om de gevolgen van de verhuizing te compenseren of te verzachten. Zo noemde ik al de mogelijkheid van het aanpassen van de omgangsregeling, maar je kunt je ex ook een financiële compensatie aanbieden voor de extra kosten van het brengen en halen van de kinderen. Tot slot moet je bij het plannen van de verhuizing ook rekening hebben gehouden met de leeftijd, de mening en de omstandigheden van jullie kinderen. Een verzoek zal minder snel worden toegewezen als je kinderen heel erg zijn geworteld in jullie huidige woonplaats.
Als je verzoek wordt toegewezen mag je verhuizen. Houdt er wel rekening mee dat je ex de mogelijkheid heeft om in hoger beroep te gaan. Wijst de rechter je verzoek af? Dan mag jij wel verhuizen, maar de kinderen niet. Als je toch verhuist krijgen zij hun hoofdverblijfplaats bij je ex-partner.
Geen toestemming, toch verhuisd met de kinderen?
Als je geen (vervangende) toestemming hebt gevraagd of gekregen en je verhuist toch, dan mag je ex-partner de rechter vragen om jou verplicht terug te laten keren. Of de kinderen aan je ex toe te wijzen. Ik ken tal van voorbeelden waarbij een dergelijk verzoek is geslaagd en de nét verhuisde partner de dozen weer kon inpakken om terug te verhuizen. Als ik jouw was zou ik dit risico dus niet nemen!
Vragen over scheiden verhuizen met kind?
Heb je vragen over een verhuizing of je echtscheiding? Neem dan gerust contact met mij op.