Op vakantie met de kinderen? Zijn de reispapieren in orde?
12 juli 2018 
2 min. leestijd

Op vakantie met de kinderen? Zijn de reispapieren in orde?

In sommige delen van het land is de schoolvakantie net begonnen. Het midden van Nederland mag vanaf dit weekend de koffers pakken. En in Noord-Nederland krijgen de scholen volgend weekend vakantie. Tijd voor rust en op vakantie met de kinderen! Even de boel de boel laten, weg van de stress en veel tijd doorbrengen met de kinderen. Maar ben je gescheiden? En ga je naar het buitenland? Denk dan aan de toestemming van je ex!

Samen het ouderlijk gezag En op vakantie met de kinderen? Dan heb je toestemming nodig.

Als jij en je ex-partner samen het ouderlijk gezag uitoefenen over jullie minderjarige kind(eren), heb je voor een buitenlandse reis de toestemming van je ex nodig. Vakantie valt namelijk binnen de uitoefening van het gezags- en omgangsrecht. Veel ouders zijn hiervan niet op de hoogte en regelen deze toestemming dan ook niet.

Is dat bij jou ook het geval? Dan loop je het risico om bij de douane te worden tegengehouden. Kan je niet aantonen dat je toestemming hebt van je ex? Dan mogen je kinderen helaas niet uitreizen. Dit is een maatregel om kinderontvoering te voorkomen. De Koninklijke Marechaussee controleert hier regelmatig streng op, zowel bij de grens en op Schiphol.

Het je wel toestemming? Dan maakt het in principe niet uit hoe je het aantoont. Een goed hulpmiddel daarvoor is het toestemmingsformulier van de Rijksoverheid. Jij en je ex moeten dit formulier allebei invullen en ondertekenen. Hebben jullie meerdere minderjarige kinderen? Dan moeten jullie per kind een toestemmingsformulier invullen. Let ook op de documenten die jullie bij het toestemmingsformulier moeten voegen. Deze documenten staan op het formulier opgesomd.

Vergeet ook de paspoorten en identiteitsbewijzen niet

Controleer ook meteen of de paspoorten of id-kaarten van jullie kinderen nog geldig zijn. Voor het verlengen moeten zowel jij als je ex namelijk toestemming geven. Om stress en ergernissen te voorkomen is het dus goed om dit op tijd te controleren en, zo nodig, te regelen.

Wat als mijn ex geen toestemming voor de buitenlandse reis wil geven?

Helaas maak ik in mijn praktijk regelmatig mee dat één van de ouders geen toestemming wil geven. Meestal heeft dat niet zo veel te maken met de reis of angst voor kinderontvoering, maar alles met de (v)echtscheiding. De toestemming wordt dan eigenlijk misbruikt. Wat kan je dan doen?

Probeer er in zo’n geval met je ex-partner uit te komen, al dan niet met behulp van een in echtscheidingen gespecialiseerde mediator. Meestal zal je ex de toestemming dan wel geven. Staat hij of zij niet open voor mediation? Of haalt mediation niets uit? Dan rest je niets anders dan je advocaat vervangende toestemming aan te laten vragen bij de rechtbank. Deze procedure kan overigens best een tijdje in beslag nemen.

Vragen?

Ik hoop natuurlijk dat jij de toestemming al lang had geregeld. En zo niet, dat je partner alsnog graag toestemming geeft. Maar is dat allebei niet het geval en ben je op zoek naar een gespecialiseerde mediator of advocaat die je verder kan helpen? Neem dan gerust contact met mij op. Is alles wel goed geregeld? Mooi! Dan wens ik je een hele fijne vakantie!

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland

 >>> Download het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen