Een echtscheiding heeft grote gevolgen. Niet alleen voor jou en je ex, maar ook voor jullie kinderen. Het is dan goed om te weten dat kinderen ook rechten hebben als jullie gaan scheiden. Jullie advocaat of mediator zal jullie hier tijdens de scheiding op wijzen, en als jullie in een procedure terechtkomen zal ook de rechter er aandacht aan besteden. In dit blog vertel ik je er meer over.
Rechten van alle kinderen
#1 Recht op omgang
Alle kinderen hebben het omgangsrecht met beide ouders. Dat betekent dat zij contact moeten kunnen hebben met zowel jou als je ex-partner. Daarnaast hebben zij recht op omgang met degenen die ‘in nauwe persoonlijke betrekking met hen staan’: opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes en nichtjes van beide kanten. Dit is geregeld in artikel 1:377a van het Burgerlijk Wetboek. In het ouderschapsplan kunnen jullie vastleggen hoe jullie dit vorm willen gaan geven.
#2 Recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding
Daarnaast hebben alle kinderen recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. Dit is geregeld in de ‘Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’. Het recht op gelijkwaardig ouderschap betekent niet dat co-ouderschap verplicht is. Jullie mogen dus ook andere afspraken maken. Deze afspraken nemen jullie ook op in het ouderschapsplan. Denk daarbij aan afspraken over waar de kinderen gaan wonen, de dagelijkse zorg, omgang, uitwisseling van informatie en kinderalimentatie.
#3 Procedure bij de rechter? Recht op een kindgesprek
Jullie kinderen hebben ook het recht om hun stem te laten horen, en te worden betrokken bij het ouderschapsplan. Hoe ouder het kind is, hoe beter het in staat zal zijn te weten wat hij of zij echt wil, en te overzien wat de gevolgen zijn van een beslissing. Maar jullie beslissen uiteindelijk altijd.
Als het jullie niet lukt om met elkaar of met een mediator een ouderschapsplan op te stellen, moeten jullie naar de rechter. De rechter zal dan altijd zo veel mogelijk beslissen in het belang van het kind. Daarbij hebben kinderen tussen 12 en 18 jaar het recht om door de rechter gehoord te worden. Zijn zij jonger dan 12? Dan hebben zij dat recht niet, maar als ze graag hun mening willen geven, willen rechters daar meestal toch wel naar luisteren.
Rechten van oudere kinderen
Op grond van de wet zijn jullie als ouders verplicht om naar draagkracht bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Vaak moet één van jullie daarom kinderalimentatie aan de ander betalen. Wie dat is hangt af van hoeveel jullie verdienen. Gaan jullie kinderen voor hun 18e jaar uit huis? Dan hebben zij het recht om de kinderalimentatie rechtstreeks op hun rekening te laten storten, als jullie het daar allebei mee eens zijn. Vanaf hun 18e moeten jullie de kinderalimentatie sowieso rechtstreeks op hun rekening storten. Zij houden er in principe recht op tot ze 21 zijn, behalve als zij zelf een betaalde fulltime baan hebben.
‘Zachte’ rechten
Naast deze rechten hebben alle kinderen ook een aantal andere rechten als jullie gaan scheiden. Ze staan misschien wel niet in wet- of regelgeving, daarom noem ik ze ‘zachte’ rechten, maar ze zijn wel heel belangrijk:
- Net als jij hebben je kinderen recht op hun emoties, en het recht om ze te tonen.
- Ook hebben je kinderen het recht om zich niet schuldig te voelen als het leuk is geweest bij je ex.
- Je kinderen hebben ook het recht om niet tussen jullie te hoeven kiezen.
- Ze hebben het recht op een veilige omgeving. En twee huizen waar ze zich thuis kunnen voelen.
- Tot slot hebben je kinderen het recht om kind te zijn. Zij hoeven jou dus niet te troosten. Ze mogen best zien dat je het soms moeilijk hebt, maar uithuilen kan je beter bij vrienden of familie doen.
Heb je vragen over je scheiden? Of over hoe Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.