Scheiden?  Zo communiceer je met de school van je kinderen
11 februari 2019 
2 min. leestijd

Scheiden? Zo communiceer je met de school van je kinderen

Het aantal kinderen van gescheiden ouders neemt toe. Het aantal scholen en leerkrachten dat te maken krijgt met gescheiden ouders dus ook. Maar met alle werkdruk die er op dit moment op veel scholen heerst zitten zij niet te wachten op extra werk. En al helemaal niet op gekibbel tussen gescheiden ouders. Zit jij dus in een scheiding of ben je gescheiden? Zorg dan dat jullie goed met de school van de kinderen blijven communiceren.

Voordat je gaat scheiden

Als je nog niet zeker weet of jullie bij elkaar willen blijven, deel je dat misschien met een paar goede vrienden en familie, maar liever niet met school. Als jullie sores geen invloed heeft op de kinderen hoeft dat ook niet. Maar als de situatie bij jullie thuis gespannen is, kan dat effect hebben op jullie kinderen. En dat kunnen ze op school merken. Dan is het goed om de leerkracht of mentor van jullie kinderen van jullie situatie op de hoogte te stellen.

Dat kan best lastig zijn, omdat je zelf vaak nog niet eens weet wat je wilt of waar je aan toe bent. Maar leerkrachten zijn belangrijk in het leven van jullie kinderen. Zij kunnen ze opvangen, een luisterend oor bieden en als dat nodig is een beetje extra aandacht aan ze geven. Daarmee kunnen zij voor jullie ook een steunpunt zijn.

Als de beslissing is gevallen

Als de beslissing om te gaan scheiden is gevallen is het goed om de school, voor zover zij nog niet op de hoogte waren, zo snel mogelijk te informeren. Uiteraard nadat jullie de kinderen hebben geïnformeerd. Vergeet ook niet de school te informeren als jullie woonsituatie wijzigt.

Na de scheiding communiceren met de school

Als de scheiding in relatief goede harmonie is verlopen, jullie co-ouderschap hebben en/of jullie nog goed met elkaar overweg kunnen hoeft er na de scheiding niet zoveel te veranderen voor de school. Jullie verdelen de opvang na schooltijd, komen samen naar de 10-minutengesprekken en informeren elkaar over de ontwikkeling van jullie kinderen. Fijn!

Als het echt niet anders kan kunnen jullie apart voor een 10-minutengesprek uitnodigd worden. Daar hebben jullie zelfs recht op!

Maar als jullie een vechtscheiding hebben, ligt dat waarschijnlijk anders. Dan is het goed om de school ook daarover te informeren. Verwacht vooral niet dat de leerkracht, mentor of school partij kiest. Het is juist belangrijk dat zij geen onderdeel worden van jullie conflict, maar een veilige en neutrale basis voor de kinderen blijven.

Maar het is wel fijn als leerkrachten en mentoren bijvoorbeeld op de hoogte zijn van wie wanneer de kinderen ophaalt. Bovendien kunnen zij zelf ook rekening houden met jullie situatie. Zo kunnen zij jullie voortaan allebei informeren over schoolreisjes, belangrijke data en ouderavonden. En als het echt niet anders kan kunnen zij jullie allebei apart op een 10-minutengesprek uitnodigen. Daar hebben jullie zelfs recht op! Daarnaast kunnen jullie bijvoorbeeld met de leerkracht of mentor afspreken dat e-mails alleen worden beantwoord als de andere ouder in de cc staat.

Als partners hebben jullie misschien samen geen toekomst meer, maar als ouders moeten jullie nog een hele tijd met elkaar door.

Uiteraard moeten jullie deze situatie zo veel mogelijk zien te voorkomen. Probeer daarom in het belang van de kinderen, en zeker als het over de kinderen gaat, over je eigen emoties heen te stappen. Als partners hebben jullie misschien samen geen toekomst meer, maar als ouders moeten jullie nog een hele tijd met elkaar door. Lukt het (even) echt niet? Zorg dan dat kinderen en de school daar zo min mogelijk last van hebben. En maak goede afspraken!

communiceer met school bij of na een scheiding

Vragen

Heb je vragen over je scheiding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen