Naam wijzigen na je scheiding, hoe werkt dit?
13 oktober 2022 
3 min. leestijd

Naam wijzigen na je scheiding, hoe werkt dit?

Heb jij toen je ging trouwen de naam van jouw ex-partner aangenomen? In veel gevallen neemt de vrouw de naam van de man aan wanneer ze trouwen, maar natuurlijk kan dit andersom ook het geval zijn. Maar wat doe je als je gaat scheiden? Krijg je dan automatisch je eigen naam weer terug? Is het mogelijk om de naam van je ex-partner aan te houden? En zo ja, hoe lang kan dit dan? In dit blog vertel ik je er alles over.

Naam blijft automatisch ongewijzigd

Op het moment dat jouw scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, en je hebt niet aangegeven dat je jouw eigen naam terug wilt, dan blijf je de achternaam houden van jouw ex-partner. Wil je dit niet, dan dien je dit zelf kenbaar te maken bij de gemeente. Er zijn vrouwen die na de scheiding de achternaam van hun ex-partner (tijdelijk) behouden. Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken.

Het kan zijn dat de achternaam zo vertrouwd is na al die jaren, dat ze het graag nog een tijdje willen behouden. In andere gevallen houden ze de naam, omdat de kinderen ook deze achternaam dragen, of omdat er een carrière is opgebouwd onder de achternaam van de ex-partner. Het is dus een vrije keuze om je naamgebruik te veranderen bij de scheiding.

In veel gevallen zullen vrouwen naar verloop van tijd toch hun naam veranderen, omdat het niet meer gepast voelt om de naam van hun ex-partner te blijven dragen. Op het moment dat je een nieuwe partner krijgt, gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat zul je je naam moeten veranderen.

Moet ik mijn naam veranderen na de scheiding?

Je bent niet verplicht om je naam te veranderen na de scheiding. Als je gescheiden bent, of wanneer er een einde komt aan een geregistreerd partnerschap, dan mag je de naam van je ex-partner gewoon blijven gebruiken. Jouw ex-partner hoeft hier geen toestemming voor te geven en hij/zij kan het je ook niet verbieden. Het kan alleen verboden worden als jouw ex-partner een gegronde reden kan aantonen bij de rechtbank.

Een echtpaar dat gaat scheiden

Wanneer moet ik mijn naam wijzigen?

Wil je de naam van je ex-partner behouden, dan is dit dus gewoon mogelijk. Echter, als je opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan mag je de naam van je ex-partner niet meer dragen. Ben je niet opnieuw getrouwd, maar besluit je toch op een gegeven moment dat je jouw meisjesnaam weer terug wilt, dan kun je dit kenbaar maken bij de gemeente op de afdeling Burgerzaken. Jouw naam wordt dan aangepast in de Basis Registratie Personen.

Hoe zit het dan met je naam op je legitimatiebewijs of rijbewijs? Moet je dit verplicht aanpassen na de scheiding? Dit is wettelijk niet verplicht. Als jij het geen probleem vindt om met de naam van jouw ex-partner op je paspoort of rijbewijs te staan, dan hoef je in principe niets te doen. Je naam wordt dan gewoon aangepast op het moment dat je jouw documenten laat verlengen. Wil je jouw naam eerder wijzigen, dan kun je natuurlijk nieuwe documenten laten opstellen na je scheiding.

Naam veranderen na scheiding

Je officiële achternaam verandert niet door een huwelijk of geregistreerd partnerschap, deze blijft altijd hetzelfde als in de geboorteakte vermeld is. Op alle officiële documenten, zoals je paspoort, rijbewijs of ID kaart, blijft je eigen achternaam staan. Je naam kan wel aangevuld worden met de naam van je partner, dit is afhankelijk van je eigen keuze in naamgebruik. De naamskeuze wordt vastgelegd in de BRP (Basis Registratie Personen).

Conclusie

Heb je altijd de naam van je partner gedragen tijdens jullie huwelijk, dan kun je dit na de scheiding gewoon voortzetten als je dit wilt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen, omdat je het gemakkelijker vindt, omdat je kinderen ook de naam van je ex-partner dragen.

Een andere reden kan zijn dat je een carrière hebt opgebouwd onder deze naam. Je wordt pas verplicht om je naam te wijzigen als je een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat. Veel vrouwen zullen er echter voor kiezen om hun meisjesnaam weer aan te nemen, omdat het niet gepast voelt om de naam van je ex-partner te blijven dragen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen