Scheiden zonder ruzie
17 november 2021 
3 min. leestijd

Scheiden zonder ruzie

Jullie hebben het moeilijke besluit genomen om uit elkaar te gaan. Dit zorgt voor veel emoties. Je leven neemt een drastische wending en al deze veranderingen kunnen behoorlijk wat spanning teweegbrengen bij jou en je ex-partner. Om alle zaken goed te regelen is het noodzakelijk dat jij en je ex-partner alles overzichtelijk op een rij zetten en nog meer ruzie vermijden. Alleen zo kunnen jullie de scheiding zo soepel mogelijk laten verlopen.

Maar hoe doe je dit nu? Ik geef je graag een aantal tips om deze lastige tijd goed door te komen en discussies te voorkomen.

Waarom wil je ruzie vermijden?

Uit elkaar gaan is al ingewikkeld genoeg en de meeste mensen hebben al een zware tijd achter de rug, voordat de scheiding een feit is. Het laatste wat je dan wilt is nog meer ruzie. Je wilt immers respectvol omgaan met je partner en alles op volwassen wijze afhandelen, want alleen op deze manier kun je effectieve afspraken met elkaar maken.

Hebben jullie kinderen? Dan is het essentieel om ze te laten zien dat jullie samenwerken en zo de negatieve gevolgen voor hen tot een minimum beperken. Daarnaast zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Alle spullen moeten verdeeld worden en jullie moeten bekijken of je de gezamenlijke woning gaat verkopen of dat een van jullie in het huis blijft wonen. Hiervoor is goed overleg cruciaal.

Vind je dit moeilijk, omdat de nodige emoties spelen? Je bent zeker niet de enige. Ik geef je graag advies om jullie scheiding zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Hoe voorkom je ruzie of conflicten?

Om conflicten zo min mogelijk kans te geven, geef ik je graag een aantal tips om onnodige stress tijdens je scheiding zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Het hele proces gaat namelijk gepaard met heftige gevoelens. Dat is heel normaal en zelfs nodig om de scheiding te kunnen verwerken. Jij en je ex-partner zijn er echter niet bij gebaat om negatieve gevoelens de overhand te laten nemen als je met elkaar in gesprek wilt gaan.

Mijn advies is dan ook om met een goede vriend of vriendin te gaan praten of je familie in te schakelen bij het verwerken van je emoties. Je bereikt alleen een optimaal resultaat als je op een rustige manier met elkaar communiceert. Het helpt daarbij als de scherpe randjes er een beetje af zijn door stoom af te blazen bij iemand uit je omgeving.

Zo ontstaat er meer ruimte om naar elkaar te luisteren en kun je allebei beter aangeven waar je wensen en behoeften liggen. Er komt meer begrip voor elkaar en jullie zullen er meer voor openstaan om naar een oplossing te kijken die voor beide partijen acceptabel is. Hierdoor vermijd je eveneens onduidelijkheden die voor onrust zorgen. Is er toch onenigheid? Geef elkaar opbouwende feedback en laat je niet verleiden tot verwijten die nergens toe leiden.

Waar kun je nog meer op letten om conflicten geen kans te geven?

Verder helpt het ook om rekening te houden met de verschillende verwerkingsfases waar jij en je ex-partner je in bevinden. De verwerking verloopt namelijk in meerdere fases en in de praktijk zie ik regelmatig dat de partner die het besluit heeft genomen om te gaan scheiden iets verder is in de verwerking dan degene die dit nieuws misschien niet zag aankomen en nog moet leren om ermee om te gaan.

Als een van de twee zijn boosheid nog niet verwerkt heeft, heeft het geen zin om om de tafel te gaan zitten. In dat geval is er meer tijd en ruimte nodig. Dit zal de samenwerking ongetwijfeld ten goede komen. Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan zeker een mediator of advocaat in die het proces voor beide partijen begeleidt en naar de belangen van jullie allebei kijkt. Zo ontstaat er een situatie die voor jullie alle twee bevredigend is en kom je niet tegenover elkaar te staan.

Ik wil ook zeker aanraden om dit al in een vroeg stadium van de scheiding te doen, omdat een advocaat precies weet wat er allemaal geregeld moet worden. Je voorkomt hierdoor onnodige stress die tot ruzie leidt en er kan een regeling getroffen worden waar beiden zich in kunnen vinden.

Schakel op tijd hulp in!

Zoals gezegd is een scheiding een heftige gebeurtenis in je leven. Ruzie helpt niet om alles goed te verwerken en staat het maken van duidelijke afspraken in de weg. Je wilt uiteindelijk allebei een nieuw leven opbouwen. Heldere communicatie en de zaken zoveel mogelijk in harmonie regelen zullen hier ongetwijfeld aan bijdragen.

Lukt het uiteindelijk niet om nader tot elkaar te komen? Neem dan absoluut contact met me op! Ik kan jullie dan bijstaan, waarbij we stap voor stap gaan bekijken wat er nodig is om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat er meer overzicht en rust komt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen