Geregistreerd partnerschap ontbinden: hoe werkt dit?
15 maart 2022 
3 min. leestijd

Geregistreerd partnerschap ontbinden: hoe werkt dit?

Een huwelijk en geregistreerd partnerschap verschillen niet veel van elkaar. Bij beiden heb je een overeenkomst gesloten. Het verschil tussen het ontbinden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is ook niet zo groot. Bij beiden moet je de gesloten overeenkomst beëindigen. In deze blog vertellen we je meer over hoe het ontbinden van een geregistreerd partnerschap werkt. 

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is vaak een uitkomst voor stellen die niet willen trouwen, maar wel hun relatie formeel willen maken. Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende samenlevingsvorm die in veel facetten lijkt op het huwelijk. In beide samenlevingsvormen heb je rechten en plichten ten opzichte van je partner. Zo mogen jullie bijvoorbeeld elkaars achternaam gebruiken en zijn jullie verplicht elkaar te onderhouden. 

Een verschil met het huwelijk is wel dat jullie, als jullie geen minderjarige kinderen hebben, het geregistreerd partnerschap buiten een rechter om mogen ontbinden.

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder minderjarige kinderen

Als jullie geen minderjarige kinderen hebben, is het niet ingewikkeld om het geregistreerd partnerschap te ontbinden. Jullie hoeven dan niet naar een rechtbank. Wel hebben jullie een derde partij nodig. Dit is vaak een advocaat of notaris. 

Samen kijken jullie naar de voorwaarden die zijn opgesteld tijdens het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Vervolgens stellen jullie samen met deze derde partij een beëindigingsovereenkomst op. Hierin maken jullie afspraken over het beëindigen van het geregistreerd partnerschap. Belangrijke onderwerpen zijn dan bijvoorbeeld de afspraken over de bezittingen of (huur)woning. 

Geregistreerd partnerschap ontbinden met minderjarige kinderen

Geregistreerd partnerschap ontbinden met minderjarige kinderen

Als jullie wel minderjarige kinderen hebben, kunnen jullie het geregistreerd partnerschap alleen via een rechter ontbinden. Voordat jullie dit kunnen doen, dienen jullie een ouderschapsplan op te stellen. Deze dienen jullie, samen met het scheidingsplan, in bij de rechtbank. Het doel is hier om de kinderen te beschermen door duidelijke afspraken over het (co-)ouderschap te maken.

In het meest ideale geval is er geen strijd en kunnen jullie samen één advocaat inschakelen. Deze advocaat kijkt naar het belang van jullie beiden en van jullie kind(eren). Het doel is uiteindelijk om afspraken te maken waar jullie het beiden mee eens zijn. Als de plannen gefinaliseerd zijn, kan de advocaat het gezamenlijke verzoek indienen bij de rechter. De rechtbank beëindigt dan het geregistreerd partnerschap. 

In sommige gevallen schakelen beide ouders een eigen advocaat in. Als jullie er echt niet samen uitkomen, is dit een oplossing. Probeer dit echter pas te doen als het echt nodig is. Het is fijner voor de omgang, en voor de kinderen, als jullie er zonder strijd uit kunnen komen. 

Verdeling van spullen

Hoe jullie spullen verdeeld worden, hangt af van de manier waarop jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Tijdens het aangaan van het geregistreerd partnerschap hadden jullie drie opties;

  1. Geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen. Jullie delen dan alle bezittingen en schulden. 
  2. Geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen. De schulden en bezittingen van voor het geregistreerd partnerschap hoeven niet verdeeld te worden. Alle schulden en bezittingen die tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd moeten jullie wel verdelen.
  3. Geregistreerd partnerschap onder partnerschapsvoorwaarden. De afspraken die jullie in de partnerschapsvoorwaarden hebben gemaakt zijn van toepassing. 

Het verdelen van het huis, de huisdieren, auto’s, tijd met de kinderen, spaargeld, schulden, en meer, hangt dus af van de afspraken die jullie tijdens het aangaan van het geregistreerd partnerschap hebben gemaakt. Een mediator of advocaat kan jullie hierbij helpen. 

Alimentatie

Ook na de beëindiging van het geregistreerd partnerschap kunnen jij en je (ex-)partner een financiële relatie behouden door regels rondom partner- en kinderalimentatie. Bij het geregistreerd partnerschap zijn deze regels gelijk aan de regels bij het huwelijk. 

De hoogte van deze financiële verbintenis hangt af van de tijd dat jullie geregistreerd partnerschap hebben gehad, jullie leeftijd en van jullie (minderjarige) kinderen.

Jullie kunnen de hoogte van de alimentatie samen met een derde partij bepalen. Als jullie er samen niet uitkomen, kunnen jullie naar de rechter stappen. Hij of zij bepaalt vervolgens wie er recht heeft op alimentatie en hoe hoog deze alimentatie mag zijn. 

Inzet van een mediator

Zoals je misschien wel merkt, zijn er best wel wat zaken waar jij samen met je (ex-)partner uit moet komen. Een conflict zit, helaas, in een klein hoekje. 

Voor zulke situaties is het slim om een mediator in te schakelen. Dit is een onafhankelijke bemiddelaar, die is gespecialiseerd in het begeleiden van onderhandelingen. Samen met de mediator vinden jullie een oplossing voor het probleem. 

Het grote voordeel van het inzetten van een mediator is dat het vaak minder ingrijpend voor het gezin is, dan naar de rechter te stappen. Daarnaast kan mediation geld en tijd besparen. In meer dan de helft van de gevallen zorgt mediation voor een geheel of gedeeltelijk goede afloop.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen