Scheiden omdat je partner vreemdgaat: hoe ga je hiermee om?
17 november 2021 
3 min. leestijd

Scheiden omdat je partner vreemdgaat: hoe ga je hiermee om?

Scheiden omdat je partner vreemdgaat: hoe ga je hiermee om? In dit artikel proberen we een antwoord te geven op deze moeilijke vraag. Inmiddels eindigen meer dan 40% van de huwelijken in Nederland in een scheiding. Soms komt dat doordat er overspel is gepleegd. Hier komen natuurlijk nog veel meer emoties bij kijken dan bij een relatie waarbij het gevoel weg is. Ik help je met praktische tips en het oplossen van de soms moeilijke juridische vraagstukken door deze lastige tijd heen, zodat je weer door kunt met je leven.

Diepere oorzaak

Misschien had je al langer verdenkingen. Misschien heeft je partner alles opgebiecht. Misschien ben je er op een andere manier achter gekomen. Hoe dan ook: je partner is vreemdgegaan. Een bom onder elk huwelijk en voor jou de start van een hele lastige periode. Als er kinderen in het spel zijn levert dat nog een extra complicerende factor op. Overspel heeft bijna altijd een oorzaak die dieper ligt dan alleen de spanning en het seksuele aspect.

Probeer daarom altijd het gesprek aan te gaan. Wat wordt er gemist? Moeten er dingen anders? Wat draagt bij aan een eventuele oplossing? Probeer echt te luisteren naar het gevoel van degene aan de andere kant van de tafel en wees meelevend. Ik kan hier als mediator natuurlijk ook een rol in spelen.

Gevoelens als je partner vreemdgaat: boosheid en verdriet

Het is heel normaal om even een tijdje uit het veld geslagen te zijn nadat je er achter bent gekomen dat je partner vreemd is gegaan. Er zullen een hele hoop vragen door je hoofd spoken. Hoe lang ben je al bedrogen? Hoe vaak is dit gebeurd? Gebeurde dit allemaal al veel langer? En als dit niet klopt, waren andere dingen dan ook gelogen? Hoe kan het dat ik dit niet door heb gehad?

Het is van belang om deze vragen wel allemaal bij je partner neer te leggen. En ook al voel je je bedrogen, je moet de antwoorden die gegeven worden accepteren. Hoewel ik weet hoe ongelofelijk moeilijk het is om door te gaan, is dat nadat je alles hebt verwerkt toch de enige optie.

Verder met je relatie of scheiden?

Nadat je je gevoelens hebt geaccepteerd moet je een belangrijke beslissing nemen: verder met je relatie of scheiden? Hierbij is het belangrijk om geen schuldgevoel te hebben. Niemand – werkelijk niemand – houdt op het moment van trouwen serieuze rekening met een scheiding. Ondanks alle inspanningen die we doen zullen sommige huwelijken toch eindigen in een scheiding.

Probeer nuchter naar de situatie te kijken en schakel hulp in. Als jij je partner kunt vergeven en door kunt gaan met het huwelijk is dat een optie die je een kans moet geven. En anders moet je heel bewust kiezen voor een scheiding. Wat de uitkomst ook is: ik wil je helpen alles weer op de rit te krijgen tijdens en na deze moeilijke periode.

Wat moet er geregeld worden na de scheiding?

Veel mensen denken dat een scheiding aanvragen een hele papierwinkel is, maar in de praktijk valt dit mee. Wel zijn er bepaalde zaken die overzichtelijk en juridisch op een correcte manier afgehandeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijk convenant waar iedereen het mee eens is en waarin dingen als het pensioen en de eventuele alimentatie geregeld zijn. Ook gelden er specifieke wetten rond vreemdgaan.

In Nederland is het bijvoorbeeld zo dat degene die wordt betrapt op overspel geen recht meer heeft op alimentatie. En zo zijn er meer dingen die je net even moet weten, met name als het gaat om de verzorging en het onderhoud van kinderen. Ik help jou om uit een vechtscheiding te blijven en alles op een normale manier af te ronden, zodat zowel jij als je partner door kunnen in het leven.

Het belang van een goede mediator

Het is overduidelijk dat een scheiding van grote invloed kan zijn op het toekomstige leven van jou en je partner, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Daarin ligt het belang van een goede mediator die het proces kan begeleiden. Iemand die er onpartijdig en zonder voorgeschiedenis in staat en die oplossingen ziet. Want die zijn er namelijk altijd.

Ik leg vraagstukken die ontstaan na je scheiding duidelijk uit en help jullie zowel juridisch als emotioneel door deze lastige periode heen. Even de agenda’s afstemmen voor een vrijblijvend gesprek kan hier.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Jeanike Van keizer
Door

Jeanike Van keizer

op 06 Mar 2024

Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk en toen maakte hij het uit met mij. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Dr. Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik

Reactie plaatsen