Het gezagsregister: wat is dit en hoe werkt het?
28 april 2022 
2 min. leestijd

Het gezagsregister: wat is dit en hoe werkt het?

Een minderjarig kind heeft altijd een ouder of voogd: iemand die gezag heeft over het kind. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is het gezag over het kind eenvoudig geregeld. Jullie beslissen samen over jullie kind. Bij een scheiding zal je je misschien afvragen onder wiens gezag jullie kind nu valt. Dit vind je terug in het gezagsregister.

Wat is het gezagsregister

In het gezagsregister staan alle beslissingen die zijn genomen over het gezag over een kind beschreven, afwijkend van normaal ouderlijk gezag. In het meest ideale geval hebben beide ouders gezag over het kind, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval. Deze afwijkende beslissingen van een rechter zijn terug te vinden in het gezagsregister.

Waarvoor dient het gezagsregister?

In de basis heeft de moeder het gezag over haar kind. Als de moeder getrouwd is of een geregistreerd partnerschap met de vader heeft, dan hebben beide ouders het gezag over het kind. In sommige gevallen wordt er door de rechtbank een andere beslissing genomen over de zeggenschap over het kind. De beslissingen die de rechtbank neemt, zijn terug te vinden in het gezagsregister.

Als jij en je partner gaan scheiden, betekent dit dat jullie al gehuwd waren of geregistreerd partnerschap hadden. De kinderen stonden onder het gezag van jullie beiden, en hier zal de scheiding niets aan veranderen. Jullie hebben nog steeds beiden het gezag. Omdat er in dit geval geen uitspraak van de rechter aan te pas komt, is het gezagsregister voor jullie niet relevant.

Helaas komt het bij scheidingen nog wel eens voor dat er ernstige problemen tussen de ouders zijn. In zo’n geval kan één van de ouders eenhoofdig gezag aanvragen. Dit betekent dat slechts één van de ouders het gezag over de kinderen heeft. De andere ouder heeft dan geen gezag meer.


Eenhoofdig gezag

Het eenhoofdig gezag vraag je aan bij de rechter. De rechter kijkt hier naar het belang van het kind. Het meest ideale geval is dat beide ouders gezag over het kind hebben. In sommige gevallen kan dat echter niet, omdat de ouders niet meer met elkaar spreken, één van de ouders niet bereikbaar is of als één van de ouders kampt met een verslaving. Als blijkt dat de situatie niet zal verbeteren, past de rechter het gezag aan in een eenhoofdig gezag. Deze beslissing komt in het Gezagsregister te staan.

Om eenhoofdig gezag aan te vragen, zal je een advocaat in moeten schakelen. De advocaat kan een verzoek om eenhoofdig gezag bij de rechter indienen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partner eenhoofdig gezag aanvraagt, waardoor jij het gezag over je kind zou kunnen verliezen. In dit geval kun je zelf ook een advocaat inschakelen, om verweer te voeren bij de rechter.

De uiteindelijke beslissing van de rechter is bindend. Deze beslissing vind je terug in het Gezagsregister kun je bij de rechtbank opvragen.

Eenhoofdig gezag en alimentatie

Ben je van plan eenhoofdig gezag aan te vragen? Dan zal je je valt afvragen of je ex nog wel verplicht is om alimentatie te betalen. Het antwoord is: ja. Zelfs als de andere ouder geen gezag over het kind heeft, maar hem of haar wél heeft erkend, is er sprake van verplichting tot het betalen van alimentatie. Eenhoofdig gezag of niet, je ex zal dus gewoon alimentatie moeten betalen.

Conclusie

Als jij en je partner uit elkaar gaan, loopt het gezamenlijk gezag dat jullie over de kinderen hadden automatisch door. Het kan echter zo zijn dat het voor het kind beter is dat slechts één van de ouders gezag heeft. Hier kan een rechter over beslissen. Als de rechter beslist dat het inderdaad beter is dat één van de ouders gezag over het kind heeft, krijgt deze ouder eenhoofdig gezag. Deze uitspraak kun je vervolgens terugvinden in het gezagsregister.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. In de categorie met tips voor de scheiding vind je bijvoorbeeld deze blogs:

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen