Gelijk hebben
30 oktober 2014 
2 min. leestijd

Gelijk hebben

Toegegeven, ik heb het graag, gelijk hebben. En mijn cliënten hebben graag dat ik het heb. Of zoals een cliënt eens tegen mij zei “jij moet gewoon zorgen dat ik gelijk heb”. En meestal heb ik ook gelijk. Op Facebook circuleert een lijstje van www.express.be met de 15 dingen die je moet loslaten om gelukkig te worden. En wat staat op één? Je raadt het al.

1. Altijd gelijk willen hebben

15 dingen die je moet loslaten om gelukkig te worden

Kan je de gedachte dat je het bij het verkeerde eind hebt niet verdragen? Blijf je aandringen op je gelijk, zelfs wanneer er belangrijke relaties op het spel staan? Het is al die moeite niet waard. Vraag jezelf af: “Wat is beter? Mijn gelijk halen, of de vriendschap behouden?”

Deze week heb ik twee zittingen gehad over kinderalimentatie. De ene netjes geregeld. De bijdrage iets lager dan eerder afgesproken en beide ouders blij. De betalende ouder dat hij wat meer ruimte kreeg en de ontvangende ouder dat de bijdrage voor de kinderen, hoewel minder, nog steeds redelijk was.

Ik word een beetje boos

De andere zitting liep heel anders. Met een beroep op de tremanormen verdedigde de advocaat van de vader dat een bijdrage van een paar tientjes per kind per maand redelijk was. Dit terwijl de moeder de kinderen bijna fulltime verzorgt en (hierdoor) zelf een laag inkomen heeft. Onbegrijpelijk vind ik ouders die na de scheiding de zorg door de ander laten dragen en nog te beroerd zijn om in ieder geval financieel bij te dragen. En als er nu een schuldsanering zou zijn dan zou er ergens iets van begrip groeien (niet veel) maar dat was in deze zaak niet het geval.

De man had een net beneden modaal inkomen. Geen vetpot maar toch. Als ze niet waren gescheiden dan zou hij ook meer dan een paar tientjes per maand aan de kinderen moeten besteden? Ik word een beetje boos van een dergelijke invulling van de ouderlijke verantwoordelijkheid. Een minimum voor de kinderbijdragen van zeg euro 100 per kind per maand zou wat mij betreft wettelijk vastgelegd moeten worden.

Daar ga ik, met mijn gelijk hebben op 1

Door mijn opwinding ben ik niet alleen in overtreding van regel 1 maar ook van 2, 3, 4, 6, 7, 13…. Ik som ze hierna op voor iedereen die ook nog gelukkiger wil zijn.

2. Drang naar controle, laat mensen en situaties zijn wat ze zijn
3. Beschuldigingen, zelf neem verantwoordelijkheid en geef niet anderen de schuld
4. Negativiteit, kijk naar de positieve kant
5. Leg jezelf geen limieten op, ‘the sky is the limit’
6. Klagen, stop met klagen
7. Kritiek, stop met bekritiseren
8. Indruk maken, wees wie je bent
9. Verzet tegen verandering, veranderingen kunnen juist goed zijn
10. Etiketten, niet alles past in een hokje, denk ‘out of the box’
11. Angst, is een illusie, je creëert het zelf
12. Excuusjes, stop met smoesjes, leer van je fouten
13. Het verleden, leef in het nu
14. Banden, houd vast waarvan je houdt, laat de rest los
15.Leven naar de verwachtingen van anderen, luister naar je eigen stem

Veel geluk!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen