Kindgebondenbudget, het vervolg op de kinderalimentatie soap
24 september 2015 
1 min. leestijd

Kindgebondenbudget, het vervolg op de kinderalimentatie soap

Als advocaat en Mediator help je graag mensen door de wet en jurisprudentie helder uit te leggen. Rechtszekerheid en geen ‘wild west’ praktijken. Over het algemeen gaat dat in Nederland best goed. Alleen niet daar waar het de kinderalimentatie betreft. Alimentatierekenen is al een crime op zich. Zeker voor ons alpha’s. Pas echt naar wordt het als je elk jaar een andere berekening moet gebruiken (en uitleggen) die ook nog eens tot verschillende uitkomsten leidt.

Wetsvoorstel kinderalimentatie

Tot 2013 was alles nog betrekkelijk rustig, ingewikkeld dat wel maar er was een soort van structuur. Toen bedacht de wetgever dat het eenvoudiger moest. Een wetsvoorstel werd voorbereid. De rechters wilden hier niet op wachten en veranderden de rekenmethode. Niet meer alle lasten moeten op het inkomen worden verminderd om tot de te betalen kinderbijdragen te komen, er wordt nu gerekend met vastgelegde bedragen. Meer eenheid en eenvoud was het devies. Ok, een beetje onhandig een verandering invoeren vlak voor een door de wetgever aangekondigde wetswijziging. In 2013 probeerden we allemaal te wennen aan de nieuwe manier. Eind 2014 waren we net een beetje gewend.

Kindgebondenbudget

Verandert de wetgever allerlei belastingregels ingaande 2015; het fiscale voordeel voor de kinderbijdrage wordt afgeschaft en het kindgebondenbudget (KGB) wordt verhoogd. Hectiek! Iedereen wil de kinderbijdragen opnieuw laten berekenen. En het maakt nogal verschil. De rechters vinden dat het KGB van de kinderkosten afgetrokken moet worden, met als gevolg (soms veel) lagere kinderalimentaties. Veel mensen vinden dit niet eerlijk. Rechtbanken oordelen verschillend. Middelburg (Rechtbank Zeeland-West Brabant) trekt het KGB af van de kinderkosten, andere rechtbanken niet. Het wilde westen in de lage landen. De rechters vragen een beslissing van de Hoge Raad. De Advocaat Generaal, adviseur van de Hoge Raad heeft deze week het standpunt ingenomen dat het KGB niet van de kinderkosten afgetrokken moet worden omdat het een maatregel is die is bedoeld om het inkomen van ouders met de laagste inkomen aan te vullen.

Straks is de kogel eindelijk door de kerk en dan treedt het wetsvoorstel over kinderalimentatie in werking. En is alles weer anders….

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen